Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Rodríguez, Viviana Rita
dc.contributor.author
Maffioly, J. I.
dc.contributor.author
Zdanovicz, L. A.
dc.contributor.author
Fabre, Romina María
dc.contributor.author
Barrandeguy, Maria Eugenia
dc.contributor.author
García, María Victoria
dc.contributor.author
Lagadari, Mariana
dc.date.available
2023-09-11T13:37:43Z
dc.date.issued
2022-03
dc.identifier.citation
Rodríguez, Viviana Rita; Maffioly, J. I.; Zdanovicz, L. A.; Fabre, Romina María; Barrandeguy, Maria Eugenia; et al.; Genetic diversity of meat quality related genes in Argentinean pigs; Elsevier; Veterinary and Animal Science; 15; 3-2022; 1-10
dc.identifier.issn
2451-943X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/211072
dc.description.abstract
Genetic influence on pork quality exists between breeds and within a breed. The variation is caused by a large set of genes, and pork quality traits have a multifactorial background. Research into the genetics of meat quality found causative mutations associated with marked effects on pig meat value. This study aimed to investigate the segregation of meat quality-related SNPs and compare their diversity and genetics in commercial and Creole pigs from different farms in the North-West of Argentina. A screen for SNPs in RYR1, PRKAG3, CAST, and SOX6 candidate genes and the differentiation of their genotypes by PCR–RFLP was conducted. All genes were characterized by a high level of polymorphism and heterozygosity, and populations showed no differences in the genetic structure for the analyzed SNPs. These results highlighted the role of pig genotypes as a source of basic variability potentially affecting processed meat products and fresh meat.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
CALPASTATINE
dc.subject
HALOTANE
dc.subject
PCR–RFLP
dc.subject
PORK QUALITY
dc.subject
RENDEMENT NAPOLE
dc.subject
SNPS
dc.subject
SOX6
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Genetic diversity of meat quality related genes in Argentinean pigs
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-08-08T13:32:31Z
dc.journal.volume
15
dc.journal.pagination
1-10
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.description.fil
Fil: Rodríguez, Viviana Rita. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Ciencias de la Alimentación; Argentina
dc.description.fil
Fil: Maffioly, J. I.. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Ciencias de la Alimentación; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zdanovicz, L. A.. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Ciencias de la Alimentación; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fabre, Romina María. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Ciencias de la Alimentación; Argentina
dc.description.fil
Fil: Barrandeguy, Maria Eugenia. Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas Químicas y Naturales. Departamento de Genética; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Biología Subtropical. Instituto de Biología Subtropical - Nodo Posadas | Universidad Nacional de Misiones. Instituto de Biología Subtropical. Instituto de Biología Subtropical - Nodo Posadas; Argentina
dc.description.fil
Fil: García, María Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Biología Subtropical. Instituto de Biología Subtropical - Nodo Posadas | Universidad Nacional de Misiones. Instituto de Biología Subtropical. Instituto de Biología Subtropical - Nodo Posadas; Argentina. Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas Químicas y Naturales. Departamento de Genética; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lagadari, Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Ciencias de la Alimentación; Argentina
dc.journal.title
Veterinary and Animal Science
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2451943X22000084
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.vas.2022.100237
Archivos asociados