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dc.contributor.author
Dima, Jimena Bernadette
dc.contributor.author
Baron, Pedro Jose
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet
dc.date.available
2017-07-21T18:17:39Z
dc.date.issued
2016-07-14
dc.identifier.citation
Dima, Jimena Bernadette; Baron, Pedro Jose; Zaritzky, Noemi Elisabet; Pasteurization Conditions and Evaluation of Quality Parameters of Frozen Packaged Crab Meat; Haworth Press Inc; Journal of Aquatic Food Product Technology; 25; 5; 14-7-2016; 745-759
dc.identifier.issn
1049-8850
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/21096
dc.description.abstract
Ovalipes trimaculatus is a crab recognized as a new resource with fishing value to obtain frozen products. Pasteurization conditions of meat crab at temperatures below 85ºC (60, 72, and 82ºC) were established to achieve better quality attributes in the frozen product. The lethality curves of Staphylococcus aureus and Listeria monocytogenes were measured, and the decimal reduction times (D) and Z values were determined. Heat transfer during the pasteurization process of pouches containing crab meat was simulated using a computational code in finite elements, and the mathematical model was experimentally validated. Thermal histories were coupled to the microbial lethality kinetics of the most heat resistant pathogen microorganism in order to establish pasteurization times necessary for the process system design. The predicted pasteurization conditions were microbiologically validated. The pouches were frozen under industrial conditions and stored at −22ºC for 1 year. The influence of the type of packaging (vacuum and nonvacuum plastic pouches) on physicochemical and sensory quality parameters of frozen crab meat (color, exudate, lipid oxidation, water holding capacity, and overall acceptability) were analyzed observing better performance under vacuum conditions.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Haworth Press Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Crab
dc.subject
Frozen Storage
dc.subject
Mathematical Modeling
dc.subject
Pasteurization
dc.subject
Quality Parameters
dc.subject
Staphylococcus Aureus
dc.subject
Vacuum Packaging
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Pasteurization Conditions and Evaluation of Quality Parameters of Frozen Packaged Crab Meat
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-07-20T14:21:19Z
dc.journal.volume
25
dc.journal.number
5
dc.journal.pagination
745-759
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
Philadelphia
dc.description.fil
Fil: Dima, Jimena Bernadette. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Centro Nacional Patagónico; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Baron, Pedro Jose. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Centro Nacional Patagónico; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
dc.journal.title
Journal of Aquatic Food Product Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1080/10498850.2014.923083
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10498850.2014.923083
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