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dc.contributor.author
Tonello, Natalia Veronica  
dc.contributor.author
Pimentel Betancurt, Diana Carolina  
dc.contributor.author
Huallpa, Carlos Leonel  
dc.contributor.author
Marioli, Juan Miguel  
dc.contributor.author
Moressi, Marcela Beatriz  
dc.contributor.author
Oliva, Maria de Las Mercedes  
dc.contributor.author
D'eramo, Fabiana  
dc.date.available
2023-09-06T16:44:44Z  
dc.date.issued
2022-03  
dc.identifier.citation
Tonello, Natalia Veronica; Pimentel Betancurt, Diana Carolina; Huallpa, Carlos Leonel; Marioli, Juan Miguel; Moressi, Marcela Beatriz; et al.; Fractionation of hexane extracts from Achyrocline satureioides and their biological activities against Paenibacillus larvae; Sociedade Brasileira de Microbiologia; Brazilian Journal of Microbiology; 53; 3-2022; 1645-1655  
dc.identifier.issn
1517-8382  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/210742  
dc.description.abstract
Previous studies carried out in our laboratory described the antimicrobial activity of the whole hexanic extract (HE) of Achyrocline satureioides (Lam.) DC against Paenibacillus larvae, the causal agent of American Foulbrood (AFB) a disease of the honey bee larvae. In this study, the HE was partitioned into five main fractions by chromatographic techniques leading to the isolation of four known compounds: two prenylated phloroglucinol α-pyrones (1 and 3), 5,7-dihydroxy-3,8-dimethoxyflavone (gnaphaliin A) (2), and 23-methyl-6-O-demethylauricepyrone (4). Isolated compounds were further analyzed towards structural elucidation using 1H RMN and 13C RMN spectroscopic techniques. For the first time, the antimicrobial activity of the isolated compounds was evaluated against P. larvae strains by broth microdilution method and compared with that of the whole HE. Compounds 1–4 displayed minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) values ranging between 0.07 and 62.5 μg/mL and 0.26 and 12.5 μg/mL, respectively. The lowest MIC and MBC values were obtained with compounds 3 and 4, respectively. The antimicrobial activity of each single compound and the combination of them showed that the presence of all compounds is needed for the antimicrobial efficacy of whole HE.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Sociedade Brasileira de Microbiologia  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ACHYROCLINE SATUREIOIDES  
dc.subject
AMERICAN FOULBROOD  
dc.subject
BEES  
dc.subject
HONEY  
dc.subject
PAENIBACILLUS LARVAE  
dc.subject.classification
Química Analítica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Fractionation of hexane extracts from Achyrocline satureioides and their biological activities against Paenibacillus larvae  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-07-05T12:23:04Z  
dc.identifier.eissn
1678-4405  
dc.journal.volume
53  
dc.journal.pagination
1645-1655  
dc.journal.pais
Brasil  
dc.description.fil
Fil: Tonello, Natalia Veronica. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pimentel Betancurt, Diana Carolina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Huallpa, Carlos Leonel. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Marioli, Juan Miguel. Universidad Nacional de Río Cuarto. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Moressi, Marcela Beatriz. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Oliva, Maria de Las Mercedes. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Biotecnología Ambiental y Salud - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Biotecnología Ambiental y Salud; Argentina  
dc.description.fil
Fil: D'eramo, Fabiana. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Química; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud; Argentina  
dc.journal.title
Brazilian Journal of Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/10.1007/s42770-022-00736-y  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s42770-022-00736-y