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dc.contributor.author
Gagliarini, Nina María  
dc.contributor.author
Fígoli, Cecilia Beatríz  
dc.contributor.author
Piermaria, Judith Araceli  
dc.contributor.author
Bosch, María Alejandra  
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela  
dc.date.available
2023-09-06T15:28:20Z  
dc.date.issued
2022-12  
dc.identifier.citation
Gagliarini, Nina María; Fígoli, Cecilia Beatríz; Piermaria, Judith Araceli; Bosch, María Alejandra; Abraham, Analia Graciela; Unraveling molecular interactions in whey protein-kefiran composite films to understand their physicochemical and mechanical properties; Elsevier; Food Bioscience; 50; 12-2022; 1-10  
dc.identifier.issn
2212-4292  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/210715  
dc.description.abstract
To enhance health promoting properties of edible whey protein films, the inclusion of kefiran to develop composite films was studied. Physicochemical and mechanical properties of films prepared with different wpi:kefiran ratios, different percentage of plasticizer and subjected or not to a heat treatment were analyzed. The inter- and intra-molecular interactions produced by the incorporation of kefiran into whey-protein films were studied to understand the effect exerted by kefiran on the protein network that may affect the properties of the films. Differential-scanning-calorimetry and Fourier-transform–infrared-spectroscopy studies revealed that kefiran does not affect proteins denaturation, but rather modifies protein-protein interactions in the films, exhibiting a change in wpi secondary structure and a drop in films' melting temperature. Composite wpi:kefiran films had higher opacity, lower water content and lower water activity compared to single wpi films. Incorporation of kefiran into the films decreases tensile strength and elastic modulus and produces an increment in the elongation at break value. It was confirmed that the addition of a whey-protein denaturation step produces an improvement in the protein network that is crucial for the mechanical behavior of the films. Understanding the molecular interactions within composite films greatly aids in obtaining novel formulations with tailor-made physicochemical properties.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BIOMATERIALS  
dc.subject
EDIBLE FILMS  
dc.subject
INTERACTIONS  
dc.subject
KEFIRAN  
dc.subject
WHEY-PROTEINS  
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Unraveling molecular interactions in whey protein-kefiran composite films to understand their physicochemical and mechanical properties  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-07-07T18:33:35Z  
dc.identifier.eissn
2212-4306  
dc.journal.volume
50  
dc.journal.pagination
1-10  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Gagliarini, Nina María. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fígoli, Cecilia Beatríz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Piermaria, Judith Araceli. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bosch, María Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Bioquímica y Control de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Food Bioscience  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2212429222004722  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fbio.2022.102012