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dc.contributor.author
Gagliarini, Nina María
dc.contributor.author
Fígoli, Cecilia Beatríz
dc.contributor.author
Piermaria, Judith Araceli
dc.contributor.author
Bosch, María Alejandra
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela
dc.date.available
2023-09-06T15:28:20Z
dc.date.issued
2022-12
dc.identifier.citation
Gagliarini, Nina María; Fígoli, Cecilia Beatríz; Piermaria, Judith Araceli; Bosch, María Alejandra; Abraham, Analia Graciela; Unraveling molecular interactions in whey protein-kefiran composite films to understand their physicochemical and mechanical properties; Elsevier; Food Bioscience; 50; 12-2022; 1-10
dc.identifier.issn
2212-4292
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/210715
dc.description.abstract
To enhance health promoting properties of edible whey protein films, the inclusion of kefiran to develop composite films was studied. Physicochemical and mechanical properties of films prepared with different wpi:kefiran ratios, different percentage of plasticizer and subjected or not to a heat treatment were analyzed. The inter- and intra-molecular interactions produced by the incorporation of kefiran into whey-protein films were studied to understand the effect exerted by kefiran on the protein network that may affect the properties of the films. Differential-scanning-calorimetry and Fourier-transform–infrared-spectroscopy studies revealed that kefiran does not affect proteins denaturation, but rather modifies protein-protein interactions in the films, exhibiting a change in wpi secondary structure and a drop in films' melting temperature. Composite wpi:kefiran films had higher opacity, lower water content and lower water activity compared to single wpi films. Incorporation of kefiran into the films decreases tensile strength and elastic modulus and produces an increment in the elongation at break value. It was confirmed that the addition of a whey-protein denaturation step produces an improvement in the protein network that is crucial for the mechanical behavior of the films. Understanding the molecular interactions within composite films greatly aids in obtaining novel formulations with tailor-made physicochemical properties.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BIOMATERIALS
dc.subject
EDIBLE FILMS
dc.subject
INTERACTIONS
dc.subject
KEFIRAN
dc.subject
WHEY-PROTEINS
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Unraveling molecular interactions in whey protein-kefiran composite films to understand their physicochemical and mechanical properties
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-07-07T18:33:35Z
dc.identifier.eissn
2212-4306
dc.journal.volume
50
dc.journal.pagination
1-10
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Gagliarini, Nina María. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fígoli, Cecilia Beatríz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Piermaria, Judith Araceli. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bosch, María Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Bioquímica y Control de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Food Bioscience
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2212429222004722
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fbio.2022.102012
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