Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Reyes Chaparro, Jose Eduardo
dc.contributor.author
Arballo, Javier Ramiro
dc.contributor.author
Campañone, Laura Analia
dc.date.available
2023-09-06T09:59:23Z
dc.date.issued
2021
dc.identifier.citation
Innovative process for drying of parchment coffee: combined fluidized-microwave technology; 15th International Conference on Heat Transfer, Fluid Mechanics and Thermodynamics; Pretoria; Sudáfrica; 2021; 1-5
dc.identifier.isbn
978-1-77592-216-2
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/210634
dc.description.abstract
In the present work, the fluidized bed drying process combined with microwaves was applied to Parchment Coffee. Experiments were carried out in experimental laboratory equipment consisting with a nominal power of 700 W and 2450 MHz of frequency. The equipment includes a centrifugal blower that provides different air velocities to generate the fluidization. A hot wire anemometer was used to measure the inlet air velocity and temperature. The moisture content and surface temperatures of samples were recorded at 5 min time intervals during the drying process. The process was carried out until the grains reached the final moisture level between 10 and 12% (wb). The experimental design corresponds to 3 levels of microwave power (0, 30 and 50%) and different air velocities (0, 1.6 and 3.2 m/s) at room temperature. Drying curves were obtained for each operating conditions. All measurements were carried out in triplicate. The experimental curves showed that the drying rate increased with air velocity and microwave power. At each drying condition, various models (Newton, Logarithmic, Midilli-Kucuk) were used to describe the coffee behaviour. In all cases, the statistical parameter estimations showed that R2, χ2 and RMSE values ranged from 0.948 to 0.999, 2 10-5 to 0.004, and 0.0029 to 0.0628, respectively. Based on the statistical analysis a good agreement was achieved for all empirical models.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
American Society of Thermal Fluids Engineers
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
PARCHMENT COFFEE
dc.subject
COMBINED DRYING
dc.subject
MICROWAVE
dc.subject
FLUIDIZED BED
dc.subject
KINETICS
dc.subject.classification
Otras Ingeniería Química
dc.subject.classification
Ingeniería Química
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Innovative process for drying of parchment coffee: combined fluidized-microwave technology
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/conferenceObject
dc.type
info:ar-repo/semantics/documento de conferencia
dc.date.updated
2023-04-11T13:35:11Z
dc.journal.pagination
1-5
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Reyes Chaparro, Jose Eduardo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Arballo, Javier Ramiro. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Campañone, Laura Analia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onedrive.live.com/?authkey=%21AHcKBPiMDVDUB1o&cid=C8B2B81032D987D1&id=C8B2B81032D987D1%2122809&parId=C8B2B81032D987D1%2122808&o=OneUp
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
Autor
dc.coverage
Internacional
dc.type.subtype
Conferencia
dc.description.nombreEvento
15th International Conference on Heat Transfer, Fluid Mechanics and Thermodynamics
dc.date.evento
2021-07-26
dc.description.ciudadEvento
Pretoria
dc.description.paisEvento
Sudáfrica
dc.type.publicacion
Book
dc.description.institucionOrganizadora
American Society of Thermal Fluids Engineers
dc.source.libro
Proceedings 15th International Conference on Heat Transfer, Fluid Mechanics and Thermodynamics
dc.date.eventoHasta
2021-07-28
dc.type
Conferencia
Archivos asociados