Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Sirini, Noelí Estefanía  
dc.contributor.author
Loyeau, Paula Andrea  
dc.contributor.author
Ruiz, María Julia  
dc.contributor.author
Stegmayer, María Angeles  
dc.contributor.author
Soto, Lorena Paola  
dc.contributor.author
Werning, María Laura  
dc.contributor.author
Frizzo, Laureano Sebastian  
dc.contributor.author
Ordoñez, Vanesa Natali  
dc.contributor.author
Fernández López, Juana  
dc.contributor.author
Rosmini, Marcelo Raul  
dc.date.available
2023-09-05T13:08:34Z  
dc.date.issued
2022-10  
dc.identifier.citation
Sirini, Noelí Estefanía; Loyeau, Paula Andrea; Ruiz, María Julia; Stegmayer, María Angeles; Soto, Lorena Paola; et al.; Development of Probiotic Fermented Sausages and Viability Monitoring of Supplemented Lactiplantibacillus plantarum BFL Strain; MDPI; Fermentation; 8; 10; 10-2022; 1-20  
dc.identifier.issn
2311-5637  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/210497  
dc.description.abstract
The reformulation of meat products is a pending task for the scientific-technological sector. Fermented meat products can carry probiotics, and studying their effect during the product shelf life currently represents a large area of vacancy. The objective of this work was to study the viability of microencapsulated (E) and unencapsulated (P) Lactiplantibacillus plantarum BFL as well as their effects on the microbiological and physicochemical parameters of fermented sausages preserved at 20 °C and 5 °C during 60 days of storage. The inoculated sausages (P and E) had significantly reduced pH values and potential pathogenic microorganism counts. The viability of encapsulated L. plantarum BFL (E) did not decline during storage as it did in its unencapsulated state (P). In addition, L. plantarum BFL could present an antioxidant effect at 20 °C towards the end of storage. The probiotic L. plantarum BFL generally tolerated the meat matrix conditions; it could be used as a biocontroller since its high viability rates would allow it to be projected as an adjunct culture for the meat industry. However, spray-drying microencapsulation of the probiotic L. plantarum BFL is not recommended as a viability-enhancing strategy in the Salamines Criollos studied in this work.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
MDPI  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
HUMAN HEALTH  
dc.subject
LACTIC ACID BACTERIA  
dc.subject
PROBIOTICS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Development of Probiotic Fermented Sausages and Viability Monitoring of Supplemented Lactiplantibacillus plantarum BFL Strain  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-07-07T20:44:21Z  
dc.journal.volume
8  
dc.journal.number
10  
dc.journal.pagination
1-20  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.journal.ciudad
Basilea  
dc.description.fil
Fil: Sirini, Noelí Estefanía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Loyeau, Paula Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ruiz, María Julia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Stegmayer, María Angeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Soto, Lorena Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Werning, María Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Frizzo, Laureano Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ordoñez, Vanesa Natali. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fernández López, Juana. Universidad Miguel Hernández de Elch; España  
dc.description.fil
Fil: Rosmini, Marcelo Raul. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria; Argentina  
dc.journal.title
Fermentation  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2311-5637/8/10/526  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/fermentation8100526