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dc.contributor.author
Haidar, Carla Nahir
dc.contributor.author
Malizia, Florencia
dc.contributor.author
Menacho Márquez, Mauricio Ariel
dc.contributor.author
Nerli, Bibiana Beatriz
dc.contributor.author
Pellegrini Malpiedi, Luciana
dc.date.available
2023-09-04T17:36:21Z
dc.date.issued
2022-12
dc.identifier.citation
Haidar, Carla Nahir; Malizia, Florencia; Menacho Márquez, Mauricio Ariel; Nerli, Bibiana Beatriz; Pellegrini Malpiedi, Luciana; Application of residual cooking oil to improve the production of a low-toxic biosurfactants extract; Elsevier; Bioresource Technology Reports; 20; 12-2022; 1-9
dc.identifier.issn
2589-014X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/210422
dc.description.abstract
Residual cooking oil (RCO) bioconversion into value-added products is one of the best options to manage this waste. Thus, the feasibility of producing lipopeptides by Pseudomonas syringae pv tabaci using this residue is reported for the first time. Surface activity, stability, and cytotoxicity of biosurfactants were explored by surface tension, emulsification indexes (EI24), and mammalian cell viability assays. It was demonstrated that a mixture of RCO and glycerol (1:1) as carbon source increased the production titer from 1.47 to 2.70 g/L, syringopeptin being the main component. The produced lipopeptides were able to reduce the water surface tension down to38 mN/m and emulsify effectively (EI up to 67 %) a wide variety of hydrophobic compounds at 0.10 g/L. Moreover, these lipopeptides at 1.0 g/L resulted to be highly compatible with mammalian cells (viability superior to 70 %), demonstrating that at the working concentrations are non-toxic and thus, adequate for food and pharmaceutical applications.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
LIPOPEPTIDE
dc.subject
MAMMALIAN CELLS VIABILITY
dc.subject
RESIDUAL COOKING OIL
dc.subject
SUBMERGED FERMENTATION
dc.subject
SURFACE ACTIVITY
dc.subject
WASTE MANAGEMENT
dc.subject.classification
Bioprocesamiento Tecnológico, Biocatálisis, Fermentación
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Application of residual cooking oil to improve the production of a low-toxic biosurfactants extract
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-07-07T19:57:47Z
dc.journal.volume
20
dc.journal.pagination
1-9
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdan
dc.description.fil
Fil: Haidar, Carla Nahir. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Malizia, Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Inmunología Clinica y Experimental de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Inmunología Clinica y Experimental de Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Menacho Márquez, Mauricio Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Inmunología Clinica y Experimental de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Inmunología Clinica y Experimental de Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Nerli, Bibiana Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pellegrini Malpiedi, Luciana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.journal.title
Bioresource Technology Reports
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.biteb.2022.101239
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2589014X22002961
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