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dc.contributor.author
Haidar, Carla Nahir  
dc.contributor.author
Malizia, Florencia  
dc.contributor.author
Menacho Márquez, Mauricio Ariel  
dc.contributor.author
Nerli, Bibiana Beatriz  
dc.contributor.author
Pellegrini Malpiedi, Luciana  
dc.date.available
2023-09-04T17:36:21Z  
dc.date.issued
2022-12  
dc.identifier.citation
Haidar, Carla Nahir; Malizia, Florencia; Menacho Márquez, Mauricio Ariel; Nerli, Bibiana Beatriz; Pellegrini Malpiedi, Luciana; Application of residual cooking oil to improve the production of a low-toxic biosurfactants extract; Elsevier; Bioresource Technology Reports; 20; 12-2022; 1-9  
dc.identifier.issn
2589-014X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/210422  
dc.description.abstract
Residual cooking oil (RCO) bioconversion into value-added products is one of the best options to manage this waste. Thus, the feasibility of producing lipopeptides by Pseudomonas syringae pv tabaci using this residue is reported for the first time. Surface activity, stability, and cytotoxicity of biosurfactants were explored by surface tension, emulsification indexes (EI24), and mammalian cell viability assays. It was demonstrated that a mixture of RCO and glycerol (1:1) as carbon source increased the production titer from 1.47 to 2.70 g/L, syringopeptin being the main component. The produced lipopeptides were able to reduce the water surface tension down to38 mN/m and emulsify effectively (EI up to 67 %) a wide variety of hydrophobic compounds at 0.10 g/L. Moreover, these lipopeptides at 1.0 g/L resulted to be highly compatible with mammalian cells (viability superior to 70 %), demonstrating that at the working concentrations are non-toxic and thus, adequate for food and pharmaceutical applications.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
LIPOPEPTIDE  
dc.subject
MAMMALIAN CELLS VIABILITY  
dc.subject
RESIDUAL COOKING OIL  
dc.subject
SUBMERGED FERMENTATION  
dc.subject
SURFACE ACTIVITY  
dc.subject
WASTE MANAGEMENT  
dc.subject.classification
Bioprocesamiento Tecnológico, Biocatálisis, Fermentación  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Application of residual cooking oil to improve the production of a low-toxic biosurfactants extract  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-07-07T19:57:47Z  
dc.journal.volume
20  
dc.journal.pagination
1-9  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdan  
dc.description.fil
Fil: Haidar, Carla Nahir. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Malizia, Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Inmunología Clinica y Experimental de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Inmunología Clinica y Experimental de Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Menacho Márquez, Mauricio Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Inmunología Clinica y Experimental de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Inmunología Clinica y Experimental de Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Nerli, Bibiana Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pellegrini Malpiedi, Luciana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.journal.title
Bioresource Technology Reports  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.biteb.2022.101239  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2589014X22002961