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dc.contributor.author
Aviles, Maria Victoria
dc.contributor.author
Naef, Elisa Fernanda
dc.contributor.author
Abalos, Rosa Ana
dc.contributor.author
Piaggio, Mercedes Carolina
dc.contributor.author
Lound, Liliana Haydee
dc.contributor.author
Olivera, Daniela Flavia
dc.date.available
2023-09-04T15:25:36Z
dc.date.issued
2022-05
dc.identifier.citation
Aviles, Maria Victoria; Naef, Elisa Fernanda; Abalos, Rosa Ana; Piaggio, Mercedes Carolina; Lound, Liliana Haydee; et al.; Thermal resistance for Salmonella enterica strains in Sous-vide chicken-and-vegetable patties; Elsevier; International Journal of Gastronomy and Food Science; 28; 5-2022; 1-7
dc.identifier.issn
1878-4518
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/210375
dc.description.abstract
Survival and thermal resistance of two Salmonella serovars inoculated onto chicken-meat and-vegetables patty were determined. Three Salmonella Enteritidis strains and one Salmonella Typhimurium isolated from regional chicken industries were inoculated to obtain levels of 108–109 CFU/g. Ten grams of patties, pH 6.45 and aw 0.95, were vacuum-packaged and heat-treated in a water bath at 65, 70 and 75 °C for different lengths of time. Salmonella survival cells were enumerated and D values were determined by linear regression and the Weibull regression model. Average D65 °C values ranged from 0.65 to 1.13 min across three strains. In contrast, the D65°C values calculated for one Salmonella Enteritidis strain were higher than those reported in the literature, 7.09 ± 0.14 min. For this strain D70 °C was 2.44 ± 0.04 min, and D75 °C was 0.53 ± 0.02 min. The times to obtain the target reduction of risk of Salmonella concentrations in 7 log CFU/g, at these temperatures were: 53.75 min, 14.62 min, and 3.98 min respectively. The calculated decimal-reduction temperature value was 8.88 °C. The results of this work may be used to guide food safety decision-making.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
READY-TO-EAT
dc.subject
REDUCTION OF RISK
dc.subject
SALMONELLA ENTERITIDIS
dc.subject
SALMONELLA TYPHIMURIUM
dc.subject
SOUS-VIDE
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Thermal resistance for Salmonella enterica strains in Sous-vide chicken-and-vegetable patties
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-08-08T13:33:42Z
dc.journal.volume
28
dc.journal.pagination
1-7
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.description.fil
Fil: Aviles, Maria Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Naef, Elisa Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Abalos, Rosa Ana. Universidad Nacional de Entre Rios. Facultad de Bromatología. Departamento de Bromatologia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Piaggio, Mercedes Carolina. Universidad Nacional de Entre Rios. Facultad de Bromatología. Departamento de Bromatologia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lound, Liliana Haydee. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Olivera, Daniela Flavia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Gastronomy and Food Science
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.ijgfs.2022.100540
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