Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Aviles, Maria Victoria  
dc.contributor.author
Naef, Elisa Fernanda  
dc.contributor.author
Abalos, Rosa Ana  
dc.contributor.author
Piaggio, Mercedes Carolina  
dc.contributor.author
Lound, Liliana Haydee  
dc.contributor.author
Olivera, Daniela Flavia  
dc.date.available
2023-09-04T15:25:36Z  
dc.date.issued
2022-05  
dc.identifier.citation
Aviles, Maria Victoria; Naef, Elisa Fernanda; Abalos, Rosa Ana; Piaggio, Mercedes Carolina; Lound, Liliana Haydee; et al.; Thermal resistance for Salmonella enterica strains in Sous-vide chicken-and-vegetable patties; Elsevier; International Journal of Gastronomy and Food Science; 28; 5-2022; 1-7  
dc.identifier.issn
1878-4518  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/210375  
dc.description.abstract
Survival and thermal resistance of two Salmonella serovars inoculated onto chicken-meat and-vegetables patty were determined. Three Salmonella Enteritidis strains and one Salmonella Typhimurium isolated from regional chicken industries were inoculated to obtain levels of 108–109 CFU/g. Ten grams of patties, pH 6.45 and aw 0.95, were vacuum-packaged and heat-treated in a water bath at 65, 70 and 75 °C for different lengths of time. Salmonella survival cells were enumerated and D values were determined by linear regression and the Weibull regression model. Average D65 °C values ranged from 0.65 to 1.13 min across three strains. In contrast, the D65°C values calculated for one Salmonella Enteritidis strain were higher than those reported in the literature, 7.09 ± 0.14 min. For this strain D70 °C was 2.44 ± 0.04 min, and D75 °C was 0.53 ± 0.02 min. The times to obtain the target reduction of risk of Salmonella concentrations in 7 log CFU/g, at these temperatures were: 53.75 min, 14.62 min, and 3.98 min respectively. The calculated decimal-reduction temperature value was 8.88 °C. The results of this work may be used to guide food safety decision-making.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
READY-TO-EAT  
dc.subject
REDUCTION OF RISK  
dc.subject
SALMONELLA ENTERITIDIS  
dc.subject
SALMONELLA TYPHIMURIUM  
dc.subject
SOUS-VIDE  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Thermal resistance for Salmonella enterica strains in Sous-vide chicken-and-vegetable patties  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-08-08T13:33:42Z  
dc.journal.volume
28  
dc.journal.pagination
1-7  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Aviles, Maria Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Naef, Elisa Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Abalos, Rosa Ana. Universidad Nacional de Entre Rios. Facultad de Bromatología. Departamento de Bromatologia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Piaggio, Mercedes Carolina. Universidad Nacional de Entre Rios. Facultad de Bromatología. Departamento de Bromatologia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lound, Liliana Haydee. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Olivera, Daniela Flavia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Gastronomy and Food Science  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.ijgfs.2022.100540