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dc.contributor.author
Modenutti, Carlos Pablo
dc.contributor.author
Blanco Capurro, Juan Ignacio
dc.contributor.author
Ibba, Roberta
dc.contributor.author
Alonzi, Dominic S.
dc.contributor.author
Song, Mauro Nicolas
dc.contributor.author
Vasiljević, Snežana
dc.contributor.author
Kumar, Abhinav
dc.contributor.author
Chandran, Anu V.
dc.contributor.author
Tax, Gabor
dc.contributor.author
Marti, Lucia
dc.contributor.author
Hill, Johan C.
dc.contributor.author
Lia, Andrea
dc.contributor.author
Hensen, Mario
dc.contributor.author
Waksman, Thomas
dc.contributor.author
Rushton, Jonathan
dc.contributor.author
Rubichi, Simone
dc.contributor.author
Santino, Angelo
dc.contributor.author
Marti, Marcelo Adrian
dc.contributor.author
Zitzmann, Nicole
dc.contributor.author
Roversi, Pietro
dc.date.available
2023-09-04T12:33:15Z
dc.date.issued
2021-04
dc.identifier.citation
Modenutti, Carlos Pablo; Blanco Capurro, Juan Ignacio; Ibba, Roberta; Alonzi, Dominic S.; Song, Mauro Nicolas; et al.; Clamping, bending, and twisting inter-domain motions in the misfold-recognizing portion of UDP-glucose: Glycoprotein glucosyltransferase; Cell Press; Structure With Folding & Design.; 29; 4; 4-2021; 357-370.e9
dc.identifier.issn
0969-2126
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/210321
dc.description.abstract
UDP-glucose:glycoprotein glucosyltransferase (UGGT) flags misfolded glycoproteins for ER retention. We report crystal structures of full-length Chaetomium thermophilum UGGT (CtUGGT), two CtUGGT double-cysteine mutants, and its TRXL2 domain truncation (CtUGGT-ΔTRXL2). CtUGGT molecular dynamics (MD) simulations capture extended conformations and reveal clamping, bending, and twisting inter-domain movements. We name “Parodi limit” the maximum distance on the same glycoprotein between a site of misfolding and an N-linked glycan that can be reglucosylated by monomeric UGGT in vitro, in response to recognition of misfold at that site. Based on the MD simulations, we estimate the Parodi limit as around 70–80 Å. Frequency distributions of distances between glycoprotein residues and their closest N-linked glycosylation sites in glycoprotein crystal structures suggests relevance of the Parodi limit to UGGT activity in vivo. Our data support a “one-size-fits-all adjustable spanner” UGGT substrate recognition model, with an essential role for the UGGT TRXL2 domain.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Cell Press
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
GLYCOPROTEIN FOLDING
dc.subject
GT24 DOMAIN
dc.subject
MISFOLD SENSING
dc.subject
MISFOLDING
dc.subject
MOLECULAR DYNAMICS
dc.subject
NEGATIVE-STAIN EM
dc.subject
PARODI LIMIT
dc.subject
RE-GLUCOSYLATION
dc.subject
UGGT
dc.subject
X-RAY DIFFRACTION
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Clamping, bending, and twisting inter-domain motions in the misfold-recognizing portion of UDP-glucose: Glycoprotein glucosyltransferase
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-08-30T10:37:49Z
dc.journal.volume
29
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
357-370.e9
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
Cambridge
dc.description.fil
Fil: Modenutti, Carlos Pablo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Blanco Capurro, Juan Ignacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ibba, Roberta. Università degli Studi di Sassari; Italia. University of Oxford; Reino Unido
dc.description.fil
Fil: Alonzi, Dominic S.. University of Oxford; Reino Unido
dc.description.fil
Fil: Song, Mauro Nicolas. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina
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Fil: Vasiljević, Snežana. University of Oxford; Reino Unido
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Fil: Kumar, Abhinav. University of Oxford; Reino Unido
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Fil: Chandran, Anu V.. University of Oxford; Reino Unido
dc.description.fil
Fil: Tax, Gabor. University of Leicester; Reino Unido
dc.description.fil
Fil: Marti, Lucia. Institute of Sciences of Food Production; Italia
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Fil: Hill, Johan C.. University of Oxford; Reino Unido
dc.description.fil
Fil: Lia, Andrea. University of Leicester; Reino Unido. Istituto Di Scienze Delle Produzioni Alimentari; Italia. University of Oxford; Reino Unido
dc.description.fil
Fil: Hensen, Mario. University of Oxford; Reino Unido
dc.description.fil
Fil: Waksman, Thomas. University of Oxford; Reino Unido
dc.description.fil
Fil: Rushton, Jonathan. University of Oxford; Reino Unido
dc.description.fil
Fil: Rubichi, Simone. University of Oxford; Reino Unido. Istituto Di Scienze Delle Produzioni Alimentari; Italia
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Fil: Santino, Angelo. Istituto Di Scienze Delle Produzioni Alimentari; Italia
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Fil: Marti, Marcelo Adrian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zitzmann, Nicole. University of Oxford; Reino Unido
dc.description.fil
Fil: Roversi, Pietro. University of Leicester; Reino Unido. University of Oxford; Reino Unido
dc.journal.title
Structure With Folding & Design.
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.str.2020.11.017
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0969212620304640
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