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dc.contributor.author
Modenutti, Carlos Pablo  
dc.contributor.author
Blanco Capurro, Juan Ignacio  
dc.contributor.author
Ibba, Roberta  
dc.contributor.author
Alonzi, Dominic S.  
dc.contributor.author
Song, Mauro Nicolas  
dc.contributor.author
Vasiljević, Snežana  
dc.contributor.author
Kumar, Abhinav  
dc.contributor.author
Chandran, Anu V.  
dc.contributor.author
Tax, Gabor  
dc.contributor.author
Marti, Lucia  
dc.contributor.author
Hill, Johan C.  
dc.contributor.author
Lia, Andrea  
dc.contributor.author
Hensen, Mario  
dc.contributor.author
Waksman, Thomas  
dc.contributor.author
Rushton, Jonathan  
dc.contributor.author
Rubichi, Simone  
dc.contributor.author
Santino, Angelo  
dc.contributor.author
Marti, Marcelo Adrian  
dc.contributor.author
Zitzmann, Nicole  
dc.contributor.author
Roversi, Pietro  
dc.date.available
2023-09-04T12:33:15Z  
dc.date.issued
2021-04  
dc.identifier.citation
Modenutti, Carlos Pablo; Blanco Capurro, Juan Ignacio; Ibba, Roberta; Alonzi, Dominic S.; Song, Mauro Nicolas; et al.; Clamping, bending, and twisting inter-domain motions in the misfold-recognizing portion of UDP-glucose: Glycoprotein glucosyltransferase; Cell Press; Structure With Folding & Design.; 29; 4; 4-2021; 357-370.e9  
dc.identifier.issn
0969-2126  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/210321  
dc.description.abstract
UDP-glucose:glycoprotein glucosyltransferase (UGGT) flags misfolded glycoproteins for ER retention. We report crystal structures of full-length Chaetomium thermophilum UGGT (CtUGGT), two CtUGGT double-cysteine mutants, and its TRXL2 domain truncation (CtUGGT-ΔTRXL2). CtUGGT molecular dynamics (MD) simulations capture extended conformations and reveal clamping, bending, and twisting inter-domain movements. We name “Parodi limit” the maximum distance on the same glycoprotein between a site of misfolding and an N-linked glycan that can be reglucosylated by monomeric UGGT in vitro, in response to recognition of misfold at that site. Based on the MD simulations, we estimate the Parodi limit as around 70–80 Å. Frequency distributions of distances between glycoprotein residues and their closest N-linked glycosylation sites in glycoprotein crystal structures suggests relevance of the Parodi limit to UGGT activity in vivo. Our data support a “one-size-fits-all adjustable spanner” UGGT substrate recognition model, with an essential role for the UGGT TRXL2 domain.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Cell Press  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
GLYCOPROTEIN FOLDING  
dc.subject
GT24 DOMAIN  
dc.subject
MISFOLD SENSING  
dc.subject
MISFOLDING  
dc.subject
MOLECULAR DYNAMICS  
dc.subject
NEGATIVE-STAIN EM  
dc.subject
PARODI LIMIT  
dc.subject
RE-GLUCOSYLATION  
dc.subject
UGGT  
dc.subject
X-RAY DIFFRACTION  
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Clamping, bending, and twisting inter-domain motions in the misfold-recognizing portion of UDP-glucose: Glycoprotein glucosyltransferase  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-08-30T10:37:49Z  
dc.journal.volume
29  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
357-370.e9  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Cambridge  
dc.description.fil
Fil: Modenutti, Carlos Pablo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Blanco Capurro, Juan Ignacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ibba, Roberta. Università degli Studi di Sassari; Italia. University of Oxford; Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Alonzi, Dominic S.. University of Oxford; Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Song, Mauro Nicolas. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vasiljević, Snežana. University of Oxford; Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Kumar, Abhinav. University of Oxford; Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Chandran, Anu V.. University of Oxford; Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Tax, Gabor. University of Leicester; Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Marti, Lucia. Institute of Sciences of Food Production; Italia  
dc.description.fil
Fil: Hill, Johan C.. University of Oxford; Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Lia, Andrea. University of Leicester; Reino Unido. Istituto Di Scienze Delle Produzioni Alimentari; Italia. University of Oxford; Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Hensen, Mario. University of Oxford; Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Waksman, Thomas. University of Oxford; Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Rushton, Jonathan. University of Oxford; Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Rubichi, Simone. University of Oxford; Reino Unido. Istituto Di Scienze Delle Produzioni Alimentari; Italia  
dc.description.fil
Fil: Santino, Angelo. Istituto Di Scienze Delle Produzioni Alimentari; Italia  
dc.description.fil
Fil: Marti, Marcelo Adrian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zitzmann, Nicole. University of Oxford; Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Roversi, Pietro. University of Leicester; Reino Unido. University of Oxford; Reino Unido  
dc.journal.title
Structure With Folding & Design.  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.str.2020.11.017  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0969212620304640