Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Martinez, Yohanna Belén
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Ferreira, Flavia Vanina
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Musumeci, Matias Alejandro
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.date.available
2023-09-01T18:35:46Z
dc.date.issued
2022-08
dc.identifier.citation
Martinez, Yohanna Belén; Ferreira, Flavia Vanina; Musumeci, Matias Alejandro; l-Glutamine-, peptidyl- and protein-glutaminases: structural features and applications in the food industry; Springer; World Journal of Microbiology; 38; 11; 8-2022; 1-15
dc.identifier.issn
0959-3993
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/210239
dc.description.abstract
l-Glutaminases are enzymes that catalyze the cleavage of the gamma-amido bond of l-glutamine residues, producing ammonia and l-glutamate. These enzymes have several applications in food and pharmaceutical industries. However, the l-glutaminases that hydrolyze free l-glutamine (l-glutamine glutaminases, EC 3.5.1.2) have different structures and properties with respect to the l-glutaminases that hydrolyze the same amino acid covalently bound in peptides (peptidyl glutaminases, EC 3.5.1.43) and proteins (protein-glutamine glutaminase, EC 3.5.1.44). In the food industry, l-glutamine glutaminases are applied to enhance the flavor of foods, whereas protein glutaminases are useful to improve the functional properties of proteins. This review will focus on structural backgrounds and differences between these enzymes, the methodology available to measure the activity as well as strengths and limitations. Production methods, applications, and challenges in the food industry will be also discussed. This review will provide useful information to search and identify the suitable l-glutaminase that best fits to the intended application.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
AMIDO HYDROLASE
dc.subject
ENZYMATIC DEAMIDATION
dc.subject
FOODS
dc.subject
GLUTAMINASE
dc.subject
PROTEIN EMULSIONS
dc.subject.classification
Ciencias de las Plantas, Botánica
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.title
l-Glutamine-, peptidyl- and protein-glutaminases: structural features and applications in the food industry
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-08-08T13:20:44Z
dc.journal.volume
38
dc.journal.number
11
dc.journal.pagination
1-15
dc.journal.pais
Alemania
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.journal.ciudad
Berlín
dc.description.fil
Fil: Martinez, Yohanna Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Ciencias de la Alimentación; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ferreira, Flavia Vanina. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Musumeci, Matias Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Ciencias de la Alimentación; Argentina
dc.journal.title
World Journal of Microbiology
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/10.1007/s11274-022-03391-5
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11274-022-03391-5
Archivos asociados