Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Campostrini, Florencia Graciela  
dc.contributor.author
Diaz, María Florencia  
dc.contributor.author
Rivero, Roy Cristian  
dc.contributor.author
Sosa, Natalia  
dc.date.available
2023-09-01T16:59:24Z  
dc.date.issued
2022-06  
dc.identifier.citation
Campostrini, Florencia Graciela; Diaz, María Florencia; Rivero, Roy Cristian; Sosa, Natalia; Characterization and stability of a sweet confection made with alternative sweeteners; Elsevier; International Journal of Gastronomy and Food Science; 28; 6-2022; 1-11  
dc.identifier.issn
1878-450X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/210209  
dc.description.abstract
Refined sugar has a predominant role in malnutrition and the appearance of non-communicable diseases related to diet. The objective was to develop a sweet confection made of blueberries, walnuts and amaranth, sweetened with a mix of maltitol and honey. The product was analyzed in terms of physicochemical and textural properties, together with sensory Check-All-That-Apply (CATA) test and stability studies. The results obtained from the physicochemical analysis were comparable with similar products. Regarding the sweeteners used, it could be observed that the combination of honey and maltitol allowed obtaining a product with better sensory acceptance and stability at both temperatures (specially at 25 °C), suggesting that there is a pseudo-synergism between the sweeteners. In conclusion, these healthy sweet confections offer an alternative that is pleasant for consumers and, at the same time, responds with the growing demand for natural products that replace refined sugars with other types of alternative sweeteners.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights
Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Argentina (CC BY-NC-SA 2.5 AR)  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
HONEY  
dc.subject
MALTITOL  
dc.subject
SENSORY-STUDY  
dc.subject
SWEET CONFECTION  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Characterization and stability of a sweet confection made with alternative sweeteners  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-08-08T13:20:35Z  
dc.identifier.eissn
1878-4518  
dc.journal.volume
28  
dc.journal.pagination
1-11  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Campostrini, Florencia Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Bromatología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Diaz, María Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Bromatología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rivero, Roy Cristian. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Bromatología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sosa, Natalia. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Bromatología; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Gastronomy and Food Science  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878450X22000774  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.ijgfs.2022.100542