Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Campostrini, Florencia Graciela
dc.contributor.author
Diaz, María Florencia
dc.contributor.author
Rivero, Roy Cristian
dc.contributor.author
Sosa, Natalia
dc.date.available
2023-09-01T16:59:24Z
dc.date.issued
2022-06
dc.identifier.citation
Campostrini, Florencia Graciela; Diaz, María Florencia; Rivero, Roy Cristian; Sosa, Natalia; Characterization and stability of a sweet confection made with alternative sweeteners; Elsevier; International Journal of Gastronomy and Food Science; 28; 6-2022; 1-11
dc.identifier.issn
1878-450X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/210209
dc.description.abstract
Refined sugar has a predominant role in malnutrition and the appearance of non-communicable diseases related to diet. The objective was to develop a sweet confection made of blueberries, walnuts and amaranth, sweetened with a mix of maltitol and honey. The product was analyzed in terms of physicochemical and textural properties, together with sensory Check-All-That-Apply (CATA) test and stability studies. The results obtained from the physicochemical analysis were comparable with similar products. Regarding the sweeteners used, it could be observed that the combination of honey and maltitol allowed obtaining a product with better sensory acceptance and stability at both temperatures (specially at 25 °C), suggesting that there is a pseudo-synergism between the sweeteners. In conclusion, these healthy sweet confections offer an alternative that is pleasant for consumers and, at the same time, responds with the growing demand for natural products that replace refined sugars with other types of alternative sweeteners.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights
Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Argentina (CC BY-NC-SA 2.5 AR)
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
HONEY
dc.subject
MALTITOL
dc.subject
SENSORY-STUDY
dc.subject
SWEET CONFECTION
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas
dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Characterization and stability of a sweet confection made with alternative sweeteners
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-08-08T13:20:35Z
dc.identifier.eissn
1878-4518
dc.journal.volume
28
dc.journal.pagination
1-11
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Campostrini, Florencia Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Bromatología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Diaz, María Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Bromatología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rivero, Roy Cristian. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Bromatología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sosa, Natalia. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Bromatología; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Gastronomy and Food Science
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878450X22000774
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.ijgfs.2022.100542
Archivos asociados