Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Diseño de mezclas lattice simplex como herramienta estadística para la inclusión de harina de frijol caupí (Vigna unguiculata) en una formulación de palitos de queso

Título: Design of lattice simplex mixtures as a statistical tool for the inclusion of cowpea bean flour (Vigna unguiculata) in a cheese stick formulation
Mendoza, Juan; Fuentes Medina, Leandro LuisIcon ; Mendoza, María
Fecha de publicación: 06/2022
Editorial: Universidad Autónoma Metropolitana-Iztapalapa
Revista: Revista Mexicana de Ingeniería Química
ISSN: 1665-2738
e-ISSN: 2395-8472
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Alimentos y Bebidas

Resumen

The cowpea bean, recognized as Cowpea (Vigna unguiculataL. Walp.), is an important crop in low-income populations due toits nutritional properties. A mixture analysis was used to obtain the formulation of dough for frozen products, type cheese sticks,including cowpea bean flour (Vigna unguiculata). The frozen sensory evaluation was carried out using an acceptance test with a 7-point hedonic scale with 91 untrained panelists of both genders of variable age between 17 and 62 years. Of the treatmentsstudied, the evaluating panel showed the greatest preference, for which the largest fraction of cowpea flour constituted it. Theaddition of cowpea flour in a higher proportion has a significant effect on the product’s nutritional and sensory properties. Cowpeaflour is indicated to partially replace wheat flour in frozen cheese sticks because it improves its flavor, color, texture, and overallimpression, providing a more nutritious product made with native raw materials.
Palabras clave: Sensory analysis , Nutritional quality , Cowpea (Vigna unguiculataL. Walp)
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 561.0Kb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/210204
URL: http://rmiq.org/iqfvp/Vol20No3.html
Colecciones
Articulos (IDAS)
Articulos de INSTITUTO PARA EL DESARROLLO AGROINDUSTRIAL Y DE LA SALUD
Citación
Mendoza, Juan; Fuentes Medina, Leandro Luis; Mendoza, María; Diseño de mezclas lattice simplex como herramienta estadística para la inclusión de harina de frijol caupí (Vigna unguiculata) en una formulación de palitos de queso; Universidad Autónoma Metropolitana-Iztapalapa; Revista Mexicana de Ingeniería Química; 20; 3; 6-2022; 1-11
Compartir

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES