Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Zazzali, Ignacio  
dc.contributor.author
Jaramillo Sánchez, Gabriela Maribel  
dc.contributor.author
Gabilondo, Julieta  
dc.contributor.author
Peixoto Mallmann, Luana  
dc.contributor.author
Rodrigues, Eliseu  
dc.contributor.author
Perullini, Ana Mercedes  
dc.contributor.author
Santagapita, Patricio Roman  
dc.date.available
2023-09-01T10:37:36Z  
dc.date.issued
2022-12  
dc.identifier.citation
Zazzali, Ignacio; Jaramillo Sánchez, Gabriela Maribel; Gabilondo, Julieta; Peixoto Mallmann, Luana; Rodrigues, Eliseu; et al.; Fine-tuning of functional and structural properties of Ca(II)-alginate beads containing artichoke waste extracts; Elsevier; Food Hydrocolloids for Health; 2; 12-2022; 1-8  
dc.identifier.issn
2667-0259  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/210127  
dc.description.abstract
Artichoke harvest waste is rich in phenolic compounds, which we retrieved with green extractions to exploit this otherwise undervalued material. Here, to protect these labile compounds, we encapsulated the extract into Ca(II)-alginate beads and optimized their physico-chemical and structural properties via response surface methodology. Moreover, we corroborated the carryover of predominant phenolic compounds from waste to bead via high-performance liquid chromatography coupled with diode-array detection and mass spectrometry (HPLC-DAD-MS). We found that maximum bioactive capacity is obtained at higher concentrations of alginate precursor and lower gel consolidation times and that strength, size, and roundness of the beads were influenced mainly by the alginate precursor concentration. Additionally, through small angle X-ray scattering we revealed a deep relationship between synthesis conditions and the microstructure of the gel, related to the crosslinking degree and ramification of the final arrangement, which in turn impacts its strength. We validated the model by running an optimal point of 2 min of gelling time and 2.25 % of alginate and obtaining satisfactory experimental errors for the parameters analyzed. This holistic approach enables modulation and bottom-up tuning of the structure of beads for advanced delivery applications.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
BIOACTIVE COMPOUNDS  
dc.subject
BIOPOLYMERS  
dc.subject
ENCAPSULATION  
dc.subject
MICROSTRUCTURE  
dc.subject
RSM  
dc.subject
WASTE  
dc.subject.classification
Físico-Química, Ciencia de los Polímeros, Electroquímica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Fine-tuning of functional and structural properties of Ca(II)-alginate beads containing artichoke waste extracts  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-07-07T22:40:37Z  
dc.journal.volume
2  
dc.journal.pagination
1-8  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Ámsterdam  
dc.description.fil
Fil: Zazzali, Ignacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Jaramillo Sánchez, Gabriela Maribel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gabilondo, Julieta. Universidad de Buenos Aires; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Peixoto Mallmann, Luana. Universidade Federal do Rio Grande do Sul; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Rodrigues, Eliseu. Universidade Federal do Rio Grande do Sul; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Perullini, Ana Mercedes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Santagapita, Patricio Roman. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina  
dc.journal.title
Food Hydrocolloids for Health  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fhfh.2022.100097