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dc.contributor.author
Ixtaina, Vanesa Yanet
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dc.contributor.author
Nolasco, Susana Maria
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dc.contributor.author
Tomás, Mabel Cristina
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dc.date.available
2023-08-24T11:04:37Z
dc.date.issued
2011
dc.identifier.citation
A DSC study of the thermoxidation of chia seed oil Effect of different antioxidants; 102nd AOCS Annual Meeting & Expo; Cincinnati; Estados Unidos; 2011; 1-1
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/209173
dc.description.abstract
Chia seed oil presents a high amount of PUFAs ( 80%) being very susceptible to the lipid oxidation. Thermoxidation of chia seed oil was investigated under non-isothermal conditions (10-350°C) in an oxygen atmosphere. Also, the effect of the addition of different antioxidants (2500 ppm rosemary extract, 2500 ppm green tea extract, 1500 ppm tocopherols and 2500 ppm ascorbyl palmitate) to the chia seed oil was evaluated. Temperatures of the extrapolated onset and the first and second peak of the exothermic process recorded at different heating rates ranged between 139.5-168.2ºC (onset), 173.4-212.6ºC (peak 1) and 199.8-265.1º (peak 2). These temperatures were used to calculate the activation energies and the Arrhenius kinetic parameters of thermal-oxidative decomposition of the oil, using the Ozawa-Flynn-Wall (OFW) method. The DSC thermograms showed two peaks which are associated with the primary and secondary products of lipid oxidation, respectively. Activation energy (Ea) of the thermoxidation of chia seed oil (onset) was 67.9 kJ/mol and increased up to 89.9 kJ/mol in case of the addition of rosemary extract, 74.1 kJ/mol for green tea extract, 71.1 kJ/mol for ascorbyl palmitate and decreased to 62.9 kJ/mol for tocopherols.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
American Oil Chemists' Society's
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Thermoxidation
dc.subject
Chia seed oil
dc.subject
DSC
dc.subject.classification
Físico-Química, Ciencia de los Polímeros, Electroquímica
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dc.subject.classification
Ciencias Químicas
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dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
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dc.title
A DSC study of the thermoxidation of chia seed oil Effect of different antioxidants
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/conferenceObject
dc.type
info:ar-repo/semantics/documento de conferencia
dc.date.updated
2023-05-12T10:11:04Z
dc.journal.pagination
1-1
dc.journal.pais
Estados Unidos
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dc.journal.ciudad
Cincinnati
dc.description.fil
Fil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Nolasco, Susana Maria. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.aocs.org/attend-meetings/archives/102nd-aocs-annual-meeting-and-short-courses?SSO=True
dc.conicet.rol
Autor
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dc.conicet.rol
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dc.conicet.rol
Autor
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dc.coverage
Internacional
dc.type.subtype
Congreso
dc.description.nombreEvento
102nd AOCS Annual Meeting & Expo
dc.date.evento
2011-05-01
dc.description.ciudadEvento
Cincinnati
dc.description.paisEvento
Estados Unidos
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dc.type.publicacion
Journal
dc.description.institucionOrganizadora
American Oil Chemists´ Society
dc.source.revista
Proceedings 102nd AOCS Annual Meeting & Expo
dc.date.eventoHasta
2011-05-04
dc.type
Congreso
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