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dc.contributor.author
Barrera, Gabriela
dc.contributor.author
Piloni, Roxana Verónica
dc.contributor.author
Moldenaers, Paula
dc.contributor.author
Iturriaga, Laura Beatriz
dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel
dc.date.available
2023-08-23T19:21:35Z
dc.date.issued
2022-11
dc.identifier.citation
Barrera, Gabriela; Piloni, Roxana Verónica; Moldenaers, Paula; Iturriaga, Laura Beatriz; Ribotta, Pablo Daniel; Rheological behavior of the galactomannan fraction from Gleditsia triacanthos seed in aqueous dispersion; Elsevier; Food Hydrocolloids; 132; 11-2022; 1-9
dc.identifier.issn
0268-005X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/209153
dc.description.abstract
The purpose of the current study was to explore the influence of hydrochloric acid and sodium hydroxide, and sodium chloride on the rheological behavior of the galactomannan fraction from Gleditsia triacanthos seeds in aqueous solution. The flow (shear and extensional) and viscoelastic behavior as well as the dielectric properties were analyzed. The results indicated the existence of an interconnected microstructure, mainly in the macromolecular systems dispersed in HCl aqueous-solution, whose macromolecular arrangement leads to higher shear and extensional viscosity profiles, and contributes to improve the resistance to high shear deformation of this systems. The electrical conductivity profile of the Gledi-galactomannan in NaOH, HCl and NaCl aqueous-solution would indicate an increase or improvement in the continuity of the macromolecular arrangements compared to the polysaccharide in water. The conjugation of the galactomannan with Cl− ions would contribute to stabilize the microstructure. These results contribute to understand how the galactomannan fraction from Gleditsia triacanthos seeds could influence the microstructure and texture of ended-products, helping to consider its future applications.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
DIELECTRIC PROPERTIES
dc.subject
EXTENSIONAL RHEOLOGY
dc.subject
GALACTOMANNAN
dc.subject
GLEDITSIA TRIACANTHOS
dc.subject
SHEAR RHEOLOGY
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Rheological behavior of the galactomannan fraction from Gleditsia triacanthos seed in aqueous dispersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-07-07T19:11:54Z
dc.identifier.eissn
1873-7137
dc.journal.volume
132
dc.journal.pagination
1-9
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Barrera, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Piloni, Roxana Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Moldenaers, Paula. Catholic University Of Leuven; Bélgica
dc.description.fil
Fil: Iturriaga, Laura Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.journal.title
Food Hydrocolloids
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2022.107848
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268005X2200368X
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