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dc.contributor.author
Barrera, Gabriela  
dc.contributor.author
Piloni, Roxana Verónica  
dc.contributor.author
Moldenaers, Paula  
dc.contributor.author
Iturriaga, Laura Beatriz  
dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel  
dc.date.available
2023-08-23T19:21:35Z  
dc.date.issued
2022-11  
dc.identifier.citation
Barrera, Gabriela; Piloni, Roxana Verónica; Moldenaers, Paula; Iturriaga, Laura Beatriz; Ribotta, Pablo Daniel; Rheological behavior of the galactomannan fraction from Gleditsia triacanthos seed in aqueous dispersion; Elsevier; Food Hydrocolloids; 132; 11-2022; 1-9  
dc.identifier.issn
0268-005X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/209153  
dc.description.abstract
The purpose of the current study was to explore the influence of hydrochloric acid and sodium hydroxide, and sodium chloride on the rheological behavior of the galactomannan fraction from Gleditsia triacanthos seeds in aqueous solution. The flow (shear and extensional) and viscoelastic behavior as well as the dielectric properties were analyzed. The results indicated the existence of an interconnected microstructure, mainly in the macromolecular systems dispersed in HCl aqueous-solution, whose macromolecular arrangement leads to higher shear and extensional viscosity profiles, and contributes to improve the resistance to high shear deformation of this systems. The electrical conductivity profile of the Gledi-galactomannan in NaOH, HCl and NaCl aqueous-solution would indicate an increase or improvement in the continuity of the macromolecular arrangements compared to the polysaccharide in water. The conjugation of the galactomannan with Cl− ions would contribute to stabilize the microstructure. These results contribute to understand how the galactomannan fraction from Gleditsia triacanthos seeds could influence the microstructure and texture of ended-products, helping to consider its future applications.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
DIELECTRIC PROPERTIES  
dc.subject
EXTENSIONAL RHEOLOGY  
dc.subject
GALACTOMANNAN  
dc.subject
GLEDITSIA TRIACANTHOS  
dc.subject
SHEAR RHEOLOGY  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Rheological behavior of the galactomannan fraction from Gleditsia triacanthos seed in aqueous dispersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-07-07T19:11:54Z  
dc.identifier.eissn
1873-7137  
dc.journal.volume
132  
dc.journal.pagination
1-9  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Barrera, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Piloni, Roxana Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Moldenaers, Paula. Catholic University Of Leuven; Bélgica  
dc.description.fil
Fil: Iturriaga, Laura Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.journal.title
Food Hydrocolloids  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2022.107848  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268005X2200368X