Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Farina, Walter Marcelo  
dc.contributor.author
Arenas, Andres  
dc.contributor.author
Diaz, Paula Carolina  
dc.contributor.author
Susic Martín, Cinthia Soledad  
dc.contributor.author
Corriale, Maria Jose  
dc.date.available
2023-08-23T13:08:27Z  
dc.date.issued
2022-11  
dc.identifier.citation
Farina, Walter Marcelo; Arenas, Andres; Diaz, Paula Carolina; Susic Martín, Cinthia Soledad; Corriale, Maria Jose; In-hive learning of specific mimic odours as a tool to enhance honey bee foraging and pollination activities in pear and apple crops; Nature; Scientific Reports; 12; 1; 11-2022; 1-13  
dc.identifier.issn
2045-2322  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/209034  
dc.description.abstract
The areas devoted to agriculture that depend on pollinators have been sharply increased in the last decades with a concomitant growing global demand for pollination services. This forces to consider new strategies in pollinators’ management to improve their efficiency. To promote a precision pollination towards a specific crop, we developed two simple synthetic odorant mixtures that honey bees generalized with their respective natural floral scents of the crop. We chose two commercial crops for fruit production that often coexist in agricultural settings, the apple (Malus domesticus) and the pear trees (Pyrus communis). Feeding colonies with sucrose solution scented with the apple mimic (AM) or the pear mimic (PM) odour enabled the establishment of olfactory memories that can bias bees towards the flowers of these trees. Encompassing different experimental approaches, our results support the offering of scented food to improve foraging and pollination activities of honey bees. The circulation of AM-scented sucrose solution inside the hive promoted higher colony activity, probably associated with greater activity of nectar foragers. The offering of PM-scented sucrose solution did not increase colony activity but led to greater pollen collection, which is consistent with pear flowers offering mainly pollen as resources for the bees. Results obtained from apple and pear crops suggest that the offering of AM- and PM-scented sucrose solution increased fruit yields. This preliminary study highlights the role of in-hive olfactory learning to bias foraging preferences within pome fruit crops.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Nature  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
honeybee  
dc.subject
pollination  
dc.subject
pear  
dc.subject
apple  
dc.subject.classification
Zoología, Ornitología, Entomología, Etología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
In-hive learning of specific mimic odours as a tool to enhance honey bee foraging and pollination activities in pear and apple crops  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-06-30T10:36:01Z  
dc.journal.volume
12  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
1-13  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Farina, Walter Marcelo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Arenas, Andres. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Diaz, Paula Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Susic Martín, Cinthia Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Corriale, Maria Jose. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Ecología, Genética y Evolución de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ecología, Genética y Evolución de Buenos Aires; Argentina  
dc.journal.title
Scientific Reports  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1038/s41598-022-22985-5