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dc.contributor.author
Farina, Walter Marcelo
dc.contributor.author
Arenas, Andres
dc.contributor.author
Diaz, Paula Carolina
dc.contributor.author
Susic Martín, Cinthia Soledad
dc.contributor.author
Corriale, Maria Jose
dc.date.available
2023-08-23T13:08:27Z
dc.date.issued
2022-11
dc.identifier.citation
Farina, Walter Marcelo; Arenas, Andres; Diaz, Paula Carolina; Susic Martín, Cinthia Soledad; Corriale, Maria Jose; In-hive learning of specific mimic odours as a tool to enhance honey bee foraging and pollination activities in pear and apple crops; Nature; Scientific Reports; 12; 1; 11-2022; 1-13
dc.identifier.issn
2045-2322
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/209034
dc.description.abstract
The areas devoted to agriculture that depend on pollinators have been sharply increased in the last decades with a concomitant growing global demand for pollination services. This forces to consider new strategies in pollinators’ management to improve their efficiency. To promote a precision pollination towards a specific crop, we developed two simple synthetic odorant mixtures that honey bees generalized with their respective natural floral scents of the crop. We chose two commercial crops for fruit production that often coexist in agricultural settings, the apple (Malus domesticus) and the pear trees (Pyrus communis). Feeding colonies with sucrose solution scented with the apple mimic (AM) or the pear mimic (PM) odour enabled the establishment of olfactory memories that can bias bees towards the flowers of these trees. Encompassing different experimental approaches, our results support the offering of scented food to improve foraging and pollination activities of honey bees. The circulation of AM-scented sucrose solution inside the hive promoted higher colony activity, probably associated with greater activity of nectar foragers. The offering of PM-scented sucrose solution did not increase colony activity but led to greater pollen collection, which is consistent with pear flowers offering mainly pollen as resources for the bees. Results obtained from apple and pear crops suggest that the offering of AM- and PM-scented sucrose solution increased fruit yields. This preliminary study highlights the role of in-hive olfactory learning to bias foraging preferences within pome fruit crops.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Nature
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
honeybee
dc.subject
pollination
dc.subject
pear
dc.subject
apple
dc.subject.classification
Zoología, Ornitología, Entomología, Etología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
In-hive learning of specific mimic odours as a tool to enhance honey bee foraging and pollination activities in pear and apple crops
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-06-30T10:36:01Z
dc.journal.volume
12
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
1-13
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Farina, Walter Marcelo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Arenas, Andres. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Diaz, Paula Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Susic Martín, Cinthia Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Corriale, Maria Jose. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Ecología, Genética y Evolución de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ecología, Genética y Evolución de Buenos Aires; Argentina
dc.journal.title
Scientific Reports
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1038/s41598-022-22985-5
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