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dc.contributor.author
Peralta, Guillermo Hugo  
dc.contributor.author
Bürgi Fissolo, María de Los Milagros  
dc.contributor.author
Martinez, Luciano Jose  
dc.contributor.author
Albarracínd, V. H.  
dc.contributor.author
Wolf, Irma Veronica  
dc.contributor.author
Perez, Adrián Alejandro  
dc.contributor.author
Santiago, L.  
dc.contributor.author
Hynes, Erica Rut  
dc.contributor.author
Bergamini, Carina Viviana  
dc.date.available
2023-08-23T01:59:54Z  
dc.date.issued
2022-08  
dc.identifier.citation
Peralta, Guillermo Hugo; Bürgi Fissolo, María de Los Milagros; Martinez, Luciano Jose; Albarracínd, V. H.; Wolf, Irma Veronica; et al.; Influence of three ultrasound treatments on viability, culturability, cell architecture, enzymatic activity and metabolic potential of Lacticaseibacillus paracasei 90; Elsevier; International Dairy Journal; 131; 105371; 8-2022; 1-10  
dc.identifier.issn
0958-6946  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/208989  
dc.description.abstract
The effects of ultrasonic bath (UB) and ultrasonic probe (UP) treatments on culturability, viability, cell architecture, and enzymatic activity of Lacticaseibacillus paracasei 90 (L90) were studied by cell count, flow cytometry, scanning electron microscopy (SEM) and enzyme activity determinations. To evaluate the metabolic potential of the treated cells, milk was inoculated with treated or untreated bacteria, and incubated for 20 h at 37 °C. SEM revealed cellular damage in some UP-treated cells; flow cytometry and enzyme activity analysis reflected an overall increase in permeability and lysis. UB increased the proteolytic activity of L90 and reduced its ability to produce acid. The damage of the cellular integrity caused by UP led to an increase in enzyme accessibility to the substrate, positively correlated with enhanced diacetyl and acetoin production. Depending on equipment used and exposure time, ultrasonic waves may be used to enhance the metabolic potential of starter and adjunct cultures.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ULTRASONIC WAVES  
dc.subject
LACTOBACILLI  
dc.subject
CULTURABILITY  
dc.subject
VIABILITY  
dc.subject
METABOLIC ACTIVITY  
dc.subject
FLAVOUR COMPOUNDS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Influence of three ultrasound treatments on viability, culturability, cell architecture, enzymatic activity and metabolic potential of Lacticaseibacillus paracasei 90  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-07-03T14:10:59Z  
dc.journal.volume
131  
dc.journal.number
105371  
dc.journal.pagination
1-10  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Peralta, Guillermo Hugo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bürgi Fissolo, María de Los Milagros. Universidad Nacional del Litoral; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martinez, Luciano Jose. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Albarracínd, V. H.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Wolf, Irma Veronica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perez, Adrián Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Santiago, L.. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hynes, Erica Rut. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bergamini, Carina Viviana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.journal.title
International Dairy Journal  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0958694622000553  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.idairyj.2022.105371