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dc.contributor.author
Peralta, Guillermo Hugo
dc.contributor.author
Bürgi Fissolo, María de Los Milagros
dc.contributor.author
Martinez, Luciano Jose
dc.contributor.author
Albarracínd, V. H.
dc.contributor.author
Wolf, Irma Veronica
dc.contributor.author
Perez, Adrián Alejandro
dc.contributor.author
Santiago, L.
dc.contributor.author
Hynes, Erica Rut
dc.contributor.author
Bergamini, Carina Viviana
dc.date.available
2023-08-23T01:59:54Z
dc.date.issued
2022-08
dc.identifier.citation
Peralta, Guillermo Hugo; Bürgi Fissolo, María de Los Milagros; Martinez, Luciano Jose; Albarracínd, V. H.; Wolf, Irma Veronica; et al.; Influence of three ultrasound treatments on viability, culturability, cell architecture, enzymatic activity and metabolic potential of Lacticaseibacillus paracasei 90; Elsevier; International Dairy Journal; 131; 105371; 8-2022; 1-10
dc.identifier.issn
0958-6946
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/208989
dc.description.abstract
The effects of ultrasonic bath (UB) and ultrasonic probe (UP) treatments on culturability, viability, cell architecture, and enzymatic activity of Lacticaseibacillus paracasei 90 (L90) were studied by cell count, flow cytometry, scanning electron microscopy (SEM) and enzyme activity determinations. To evaluate the metabolic potential of the treated cells, milk was inoculated with treated or untreated bacteria, and incubated for 20 h at 37 °C. SEM revealed cellular damage in some UP-treated cells; flow cytometry and enzyme activity analysis reflected an overall increase in permeability and lysis. UB increased the proteolytic activity of L90 and reduced its ability to produce acid. The damage of the cellular integrity caused by UP led to an increase in enzyme accessibility to the substrate, positively correlated with enhanced diacetyl and acetoin production. Depending on equipment used and exposure time, ultrasonic waves may be used to enhance the metabolic potential of starter and adjunct cultures.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ULTRASONIC WAVES
dc.subject
LACTOBACILLI
dc.subject
CULTURABILITY
dc.subject
VIABILITY
dc.subject
METABOLIC ACTIVITY
dc.subject
FLAVOUR COMPOUNDS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Influence of three ultrasound treatments on viability, culturability, cell architecture, enzymatic activity and metabolic potential of Lacticaseibacillus paracasei 90
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-07-03T14:10:59Z
dc.journal.volume
131
dc.journal.number
105371
dc.journal.pagination
1-10
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Peralta, Guillermo Hugo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bürgi Fissolo, María de Los Milagros. Universidad Nacional del Litoral; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martinez, Luciano Jose. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán; Argentina
dc.description.fil
Fil: Albarracínd, V. H.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán; Argentina
dc.description.fil
Fil: Wolf, Irma Veronica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perez, Adrián Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Santiago, L.. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Hynes, Erica Rut. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bergamini, Carina Viviana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.journal.title
International Dairy Journal
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0958694622000553
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.idairyj.2022.105371
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