Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Badin, Emiliano Emanuel

dc.contributor.author
Mercatante, María del Milagro

dc.contributor.author
Mascheroni, Rodolfo Horacio

dc.contributor.author
Quevedo Leon, R.
dc.contributor.author
Ibarz, A.
dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel

dc.contributor.author
Lespinard, Alejandro Rafael

dc.date.available
2023-08-22T17:18:57Z
dc.date.issued
2022-07
dc.identifier.citation
Badin, Emiliano Emanuel; Mercatante, María del Milagro; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Quevedo Leon, R.; Ibarz, A.; et al.; Effect of pasteurization on color, ascorbic acid and lycopene of crushed tomato: A computational study with experimental validation; Elsevier; Journal of Food Engineering; 337; 7-2022; 1-13
dc.identifier.issn
0260-8774
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/208932
dc.description.abstract
Pasteurization of crushed tomato in glass bottles was evaluated using a multiphysics model, aiming to understand the temperature profiles and quality losses during the heating and cooling stages of the process. In order to rigorously simulate the pasteurization process, a finite element model was built using experimentally measured product and heat transfer parameters (thermal conductivity, density, specific heat, and convective heat transfer coefficient) and the kinetics of thermal degradation of the quality parameters (color, lycopene and ascorbic acid). The developed model was successfully validated by considering both the temperature profile (R2 = 0.99) and quality losses (relative differences <10%). After validation, equivalent thermal processes were simulated at three temperatures (80, 90 and 100 °C). Numerical results revealed that the process at 100 °C provided the best retention of quality compared to the 80 and 90 °C processes. For the three quality parameters evaluated, color (a* value), lycopene and ascorbic acid, for 100 °C, retention values of 92.25, 74.76 and 83.68% were obtained, while for the 80 °C treatment, the retentions were 65.60, 18.35 and 36.13%, respectively.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ASCORBIC ACID
dc.subject
COLOR
dc.subject
CRUSHED TOMATO
dc.subject
FINITE ELEMENT ANALYSIS
dc.subject
LYCOPENE
dc.subject
PASTEURIZATION
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Effect of pasteurization on color, ascorbic acid and lycopene of crushed tomato: A computational study with experimental validation
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-07-07T19:01:27Z
dc.journal.volume
337
dc.journal.pagination
1-13
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Badin, Emiliano Emanuel. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Cordoba. Instituto Multidisciplinario de Investigacion y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnologica. - Universidad Nacional de Villa Maria. Instituto Multidisciplinario de Investigacion y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnologica.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mercatante, María del Milagro. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Cordoba. Instituto Multidisciplinario de Investigacion y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnologica. - Universidad Nacional de Villa Maria. Instituto Multidisciplinario de Investigacion y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnologica.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Quevedo Leon, R.. Universidad de Los Lagos; Chile
dc.description.fil
Fil: Ibarz, A.. Universidad de Lleida; España
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lespinard, Alejandro Rafael. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Cordoba. Instituto Multidisciplinario de Investigacion y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnologica. - Universidad Nacional de Villa Maria. Instituto Multidisciplinario de Investigacion y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnologica.; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Engineering

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2022.111218
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877422002722
Archivos asociados