Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Badin, Emiliano Emanuel  
dc.contributor.author
Mercatante, María del Milagro  
dc.contributor.author
Mascheroni, Rodolfo Horacio  
dc.contributor.author
Quevedo Leon, R.  
dc.contributor.author
Ibarz, A.  
dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel  
dc.contributor.author
Lespinard, Alejandro Rafael  
dc.date.available
2023-08-22T17:18:57Z  
dc.date.issued
2022-07  
dc.identifier.citation
Badin, Emiliano Emanuel; Mercatante, María del Milagro; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Quevedo Leon, R.; Ibarz, A.; et al.; Effect of pasteurization on color, ascorbic acid and lycopene of crushed tomato: A computational study with experimental validation; Elsevier; Journal of Food Engineering; 337; 7-2022; 1-13  
dc.identifier.issn
0260-8774  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/208932  
dc.description.abstract
Pasteurization of crushed tomato in glass bottles was evaluated using a multiphysics model, aiming to understand the temperature profiles and quality losses during the heating and cooling stages of the process. In order to rigorously simulate the pasteurization process, a finite element model was built using experimentally measured product and heat transfer parameters (thermal conductivity, density, specific heat, and convective heat transfer coefficient) and the kinetics of thermal degradation of the quality parameters (color, lycopene and ascorbic acid). The developed model was successfully validated by considering both the temperature profile (R2 = 0.99) and quality losses (relative differences <10%). After validation, equivalent thermal processes were simulated at three temperatures (80, 90 and 100 °C). Numerical results revealed that the process at 100 °C provided the best retention of quality compared to the 80 and 90 °C processes. For the three quality parameters evaluated, color (a* value), lycopene and ascorbic acid, for 100 °C, retention values of 92.25, 74.76 and 83.68% were obtained, while for the 80 °C treatment, the retentions were 65.60, 18.35 and 36.13%, respectively.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ASCORBIC ACID  
dc.subject
COLOR  
dc.subject
CRUSHED TOMATO  
dc.subject
FINITE ELEMENT ANALYSIS  
dc.subject
LYCOPENE  
dc.subject
PASTEURIZATION  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Effect of pasteurization on color, ascorbic acid and lycopene of crushed tomato: A computational study with experimental validation  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-07-07T19:01:27Z  
dc.journal.volume
337  
dc.journal.pagination
1-13  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Badin, Emiliano Emanuel. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Cordoba. Instituto Multidisciplinario de Investigacion y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnologica. - Universidad Nacional de Villa Maria. Instituto Multidisciplinario de Investigacion y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnologica.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mercatante, María del Milagro. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Cordoba. Instituto Multidisciplinario de Investigacion y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnologica. - Universidad Nacional de Villa Maria. Instituto Multidisciplinario de Investigacion y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnologica.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Quevedo Leon, R.. Universidad de Los Lagos; Chile  
dc.description.fil
Fil: Ibarz, A.. Universidad de Lleida; España  
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lespinard, Alejandro Rafael. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Cordoba. Instituto Multidisciplinario de Investigacion y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnologica. - Universidad Nacional de Villa Maria. Instituto Multidisciplinario de Investigacion y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnologica.; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Engineering  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2022.111218  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877422002722