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dc.contributor.author
Rodriguez, Luciana Marcela  
dc.contributor.author
Camina, Julia Laura  
dc.contributor.author
Borroni, Maria Virginia  
dc.contributor.author
Perez, Ethel  
dc.date.available
2023-08-18T14:49:45Z  
dc.date.issued
2023-05  
dc.identifier.citation
Rodriguez, Luciana Marcela; Camina, Julia Laura; Borroni, Maria Virginia; Perez, Ethel; Protein recovery from brewery solid wastes; Elsevier; Food Chemistry; 407; 5-2023; 1-53  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/208729  
dc.description.abstract
Brewing produces significant amounts of solid waste during the process: spent cereals (BSG), hops and spent yeast (BSY). These residues are sustainable sources of valuable nutrients and functional compounds like proteins, polyphenols, and polysaccharides. This review describes the three solid wastes and the different extraction techniques for protein recovery. The protein obtained can be used as a new source of non-animal protein or as a functional and bioactive ingredient. Particular attention was given to methods using conventional technologies (alkaline and ethanolic extraction) and more innovative approaches (enzymes, microwaves, ultrasound, pressurized liquids and sub-critical water extraction). Although the BSG is used in some industrial applications, studies in operating conditions, cost, energy efficiency, and product performance are still required to consolidate these solid wastes as a source of non-animal protein. The application of proteins is also an important question when choosing the extraction method.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BSG  
dc.subject
EXTRACTION METHODS  
dc.subject
HOT TRUB  
dc.subject
PROTEINS  
dc.subject
RESIDUAL YEAST  
dc.subject
WASTE  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Protein recovery from brewery solid wastes  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-07-07T18:22:28Z  
dc.journal.volume
407  
dc.journal.pagination
1-53  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Luciana Marcela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Camina, Julia Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Borroni, Maria Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perez, Ethel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0308814622027728  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.134810