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dc.contributor.author
Mozgovoj, Marina Valeria
dc.contributor.author
Miño, Samuel Orlando
dc.contributor.author
Barbieri, Elena Susana
dc.contributor.author
Tort, F.L.
dc.contributor.author
Victoria Montero, M.
dc.contributor.author
Frydman, Camila Ayelen
dc.contributor.author
Cap, M.
dc.contributor.author
Baron, Pedro Jose
dc.contributor.author
Colina, R.
dc.contributor.author
Matthijnssens, J.
dc.contributor.author
Parreño, V.
dc.date.available
2023-08-17T13:10:22Z
dc.date.issued
2022-03
dc.identifier.citation
Mozgovoj, Marina Valeria; Miño, Samuel Orlando; Barbieri, Elena Susana; Tort, F.L.; Victoria Montero, M.; et al.; GII.4 human norovirus and G8P[1] bovine-like rotavirus in oysters (Crassostrea gigas) from Argentina; Elsevier Science; International Journal of Food Microbiology; 365; 3-2022; 1-11
dc.identifier.issn
0168-1605
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/208578
dc.description.abstract
Bivalve mollusks have been widely recognized as an important source of foodborne virus. The aim of this work was to determine the presence of norovirus (NoV) and rotavirus (RVA) in Pacific cupped oyster (Crassostrea gigas) from Buenos Aires, Argentina. A total of 88 oyster were processed. 7% of pooled samples resulted positive for NoV GII by RT-qPCR. The nucleotide analysis showed that it was closely related to GII.4/Sydney. Regarding RVA, 21% were positive by RT-qPCR targeting the NSP3 gene. RVA from one pool was isolated in cell culture and infective viral particles were evidenced by immunofluorescence. The genotype constellation of RVA/Oyster-wt/Crassostrea gigas_BA/2015/G8P[1] isolated strain was G8-P[1]-I2-R2-C2-M2-A3-N2-T6-E2-H3, which has a bovine-like genome backbone. Notably, RVA possesses an E2 genotype which is different from the characteristic E12 genotype of RVA circulating in animal species from South America. Our findings evidence not only the presence of enteric viruses in oysters from Argentina, but most important the viability of RVA. This result pose the need to implement surveillance programs to prevent potential foodborne viral outbreaks due to the consumption of contaminated shellfish.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ENTERIC VIRUSES
dc.subject
FOODBORNE VIRUSES
dc.subject
GENOTYPING
dc.subject
SHELLFISH
dc.subject
VIRUS VIABILITY
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
GII.4 human norovirus and G8P[1] bovine-like rotavirus in oysters (Crassostrea gigas) from Argentina
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-07-07T18:18:08Z
dc.journal.volume
365
dc.journal.pagination
1-11
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Mozgovoj, Marina Valeria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina
dc.description.fil
Fil: Miño, Samuel Orlando. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Virología e Innovaciones Tecnológicas. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Virología e Innovaciones Tecnológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Barbieri, Elena Susana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Centro Nacional Patagónico. Centro para el Estudio de Sistemas Marinos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tort, F.L.. Universidad de la República; Uruguay
dc.description.fil
Fil: Victoria Montero, M.. Universidad de la República; Uruguay
dc.description.fil
Fil: Frydman, Camila Ayelen. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cap, M.. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina
dc.description.fil
Fil: Baron, Pedro Jose. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Centro Nacional Patagónico. Centro para el Estudio de Sistemas Marinos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Colina, R.. Universidad de la República; Uruguay
dc.description.fil
Fil: Matthijnssens, J.. No especifíca;
dc.description.fil
Fil: Parreño, V.. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Microbiology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0168160522000241
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2022.109553
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