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dc.contributor.author
Caruso, María Agustina
dc.contributor.author
Piermaria, Judith Araceli
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela
dc.contributor.author
Medrano, Micaela
dc.date.available
2023-08-16T19:01:14Z
dc.date.issued
2022-12
dc.identifier.citation
Caruso, María Agustina; Piermaria, Judith Araceli; Abraham, Analia Graciela; Medrano, Micaela; β-glucans obtained from beer spent yeasts as functional food grade additive: Focus on biological activity; Elsevier; Food Hydrocolloids; 133; 12-2022; 1-12
dc.identifier.issn
0268-005X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/208511
dc.description.abstract
Nowadays, there is an increasing interest in the search for new healthy compounds obtained from by-products of the food industry, because of the concomitant trend towards reutilization and by-products exploitation, both hallmarks of the circular economy. One of these by-products are the brewers spent yeasts (BSY), generated by the brewing industry. BSY, if not properly inactivated and disposed-off, represents an environmental problem. One of the uses given to it is as a feed for livestock. However, certain components of yeast cell walls (in particular, β-glucans) have great potential to be used as Biological Response Modifiers (BRM) for humans. In recent years the interest on these compounds has grown-up, as the research on its potential application as food additives capable of conferring a benefit on consumer's health. Prebiotic, immunomodulatory and antitumoral activities are particularly of great interest. Since β-glucans possess several physiological functions and considering that BSY cell walls are rich in β-glucans, the food industry could generate additional revenue by isolating β-glucans from SBY as a high-value product. The possibility of producing value-added products such as β-glucans from this by-product could benefit beer manufacturers and, in addition, minimize the environmental impacts from these industries. This review summarizes the potential application of BSY by-product by the purification of cell wall components (β-glucans) for application as functional additive, focused on their biological effect on the intestinal context.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BREWERS SPENT YEAST
dc.subject
BRM
dc.subject
NUTRACEUTICALS
dc.subject
PREBIOTIC
dc.subject
SACCHAROMYCES CEREVISIAE
dc.subject
Β-GLUCANS
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
β-glucans obtained from beer spent yeasts as functional food grade additive: Focus on biological activity
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-06-16T12:39:28Z
dc.journal.volume
133
dc.journal.pagination
1-12
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Caruso, María Agustina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Piermaria, Judith Araceli. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Bioquímica y Control de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Medrano, Micaela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Food Hydrocolloids
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0268005X22004830
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2022.107963
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