Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Avanza, María Victoria
dc.contributor.author
Acevedo, Belén Andrea
dc.contributor.author
Chaves, María Guadalupe
dc.contributor.author
Aphalo, Paula
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina
dc.date.available
2023-08-14T12:16:05Z
dc.date.issued
2015-09
dc.identifier.citation
Avanza, María Victoria; Acevedo, Belén Andrea; Chaves, María Guadalupe; Aphalo, Paula; Añon, Maria Cristina; Physicochemical and structural properties of major protein fractions of two varieties of cowpea (Vigna unguiculata L.): A comparative study; International Journal of Food and Nutritional Sciences; International Journal of Food and Nutritional Sciences; 4; 4; 9-2015; 240-247
dc.identifier.issn
2319-1775
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/208074
dc.description.abstract
The polypeptide composition, structural and physicochemical properties of the major protein fractions from two cowpea (Vigna unguiculata L. walp) varieties (CU: Cuarentón; CO: Colorado) were determined. In both cowpea varieties, the globulin was the major protein fraction, followed by albumins, glutelins and prolamins with 48 ± 2 g/100 g, 33 ± 2 g/100 g, 8 ± 1 g/100 g and 2 ± 0.5 g/100 g of the total seed protein content, respectively. Under non-reducing conditions, the CU and CO globulin fractions, showed four major polypeptides with molecular masses of 80 ± 3, 65 ± 3, 56 ± 2 and 52 ± 2 kDa and some minor polypeptides with molecular masses distributed over a range of 45-25 kDa. The minor values of enthalpy (delta H) obtained for the major protein fractions of CU when compared to CO suggest that the former are partially denatured. The conformational studies performed on the globulin fraction of both varieties showed a higher content of aromatic amino acids than that of the albumin fraction and displayed a more hydrophobic behavior. Results provide useful data that will be supplemented with further studies on functional properties of these proteins fractions, followed by the development of legume protein products.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
International Journal of Food and Nutritional Sciences
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
ALBUMIN
dc.subject
GLOBULIN
dc.subject
THERMAL PROPERTIES
dc.subject
SURFACE HIDROPHOBICITY
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Physicochemical and structural properties of major protein fractions of two varieties of cowpea (Vigna unguiculata L.): A comparative study
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-13T16:11:50Z
dc.identifier.eissn
2320-7876
dc.journal.volume
4
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
240-247
dc.journal.pais
India
dc.journal.ciudad
Nueva Dehli
dc.description.fil
Fil: Avanza, María Victoria. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Departamento de Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste; Argentina
dc.description.fil
Fil: Acevedo, Belén Andrea. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Departamento de Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste; Argentina
dc.description.fil
Fil: Chaves, María Guadalupe. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Departamento de Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Aphalo, Paula. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food and Nutritional Sciences
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://repositorio.unne.edu.ar/handle/123456789/28257
Archivos asociados