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dc.contributor.author
Avanza, María Victoria  
dc.contributor.author
Acevedo, Belén Andrea  
dc.contributor.author
Chaves, María Guadalupe  
dc.contributor.author
Aphalo, Paula  
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina  
dc.date.available
2023-08-14T12:16:05Z  
dc.date.issued
2015-09  
dc.identifier.citation
Avanza, María Victoria; Acevedo, Belén Andrea; Chaves, María Guadalupe; Aphalo, Paula; Añon, Maria Cristina; Physicochemical and structural properties of major protein fractions of two varieties of cowpea (Vigna unguiculata L.): A comparative study; International Journal of Food and Nutritional Sciences; International Journal of Food and Nutritional Sciences; 4; 4; 9-2015; 240-247  
dc.identifier.issn
2319-1775  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/208074  
dc.description.abstract
The polypeptide composition, structural and physicochemical properties of the major protein fractions from two cowpea (Vigna unguiculata L. walp) varieties (CU: Cuarentón; CO: Colorado) were determined. In both cowpea varieties, the globulin was the major protein fraction, followed by albumins, glutelins and prolamins with 48 ± 2 g/100 g, 33 ± 2 g/100 g, 8 ± 1 g/100 g and 2 ± 0.5 g/100 g of the total seed protein content, respectively. Under non-reducing conditions, the CU and CO globulin fractions, showed four major polypeptides with molecular masses of 80 ± 3, 65 ± 3, 56 ± 2 and 52 ± 2 kDa and some minor polypeptides with molecular masses distributed over a range of 45-25 kDa. The minor values of enthalpy (delta H) obtained for the major protein fractions of CU when compared to CO suggest that the former are partially denatured. The conformational studies performed on the globulin fraction of both varieties showed a higher content of aromatic amino acids than that of the albumin fraction and displayed a more hydrophobic behavior. Results provide useful data that will be supplemented with further studies on functional properties of these proteins fractions, followed by the development of legume protein products.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
International Journal of Food and Nutritional Sciences  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
ALBUMIN  
dc.subject
GLOBULIN  
dc.subject
THERMAL PROPERTIES  
dc.subject
SURFACE HIDROPHOBICITY  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Physicochemical and structural properties of major protein fractions of two varieties of cowpea (Vigna unguiculata L.): A comparative study  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-11-13T16:11:50Z  
dc.identifier.eissn
2320-7876  
dc.journal.volume
4  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
240-247  
dc.journal.pais
India  
dc.journal.ciudad
Nueva Dehli  
dc.description.fil
Fil: Avanza, María Victoria. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Departamento de Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Acevedo, Belén Andrea. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Departamento de Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Chaves, María Guadalupe. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Departamento de Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Aphalo, Paula. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food and Nutritional Sciences  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://repositorio.unne.edu.ar/handle/123456789/28257