Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Correa Uriburu, Florencia Maria
dc.contributor.author
Cattaneo, Florencia
dc.contributor.author
Maldonado, Luis María
dc.contributor.author
Zampini, Iris Catiana
dc.contributor.author
Alberto, Maria Rosa
dc.contributor.author
Isla, Maria Ines
dc.date.available
2023-08-11T15:53:54Z
dc.date.issued
2022-09
dc.identifier.citation
Correa Uriburu, Florencia Maria; Cattaneo, Florencia; Maldonado, Luis María; Zampini, Iris Catiana; Alberto, Maria Rosa; et al.; Prosopis alba Seed as a Functional Food Waste for Food Formulation Enrichment; MDPI; Foods; 11; 18; 9-2022; 1-14
dc.identifier.issn
2304-8158
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/207971
dc.description.abstract
The present study describes how flour and phenolic enriched extracts (PEE) are obtained from seed (food waste) of 10 different P. alba (algarrobo blanco) clones and their characterization to be used as non-conventional sources of potential functional ingredients. Seed flour and PEE obtained from Argentinian P. alba cultivars were chemically characterized. The antioxidant capacity was also determined. The results showed variability in macronutrient composition of seed flour obtained from different clones. Among them, seed flour obtained from P4, P5, P6, P10, P12, and P13 clones showed a higher protein and fiber content than the other clones. On the other hand, PEE obtained from P6, P7, and P10 clones showed the highest content of phenolic component (7.32–8.58 mg GAE/g flour). The extracts obtained from them also showed high antioxidant activity (scavenging activity on ABTS•+, HO•, and H2O2). C-glycosyl flavones, including vicenin II, isoschaftoside, schaftoside, vitexin, and isovitexin were the major components extracted in all clones. These compounds have remarkable properties for disease prevention linked to oxidative stress. Therefore, the P. alba seed could be considered as functional food waste with a great potential to be used as a novel renewable and sustainable material for the production of bioactive food formulations.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
MDPI
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
ANTIOXIDANT ACTIVITY
dc.subject
BIOACTIVE COMPOUNDS
dc.subject
MACRONUTRIENTS
dc.subject
PHENOLIC ENRICHED EXTRACTS
dc.subject
PHYTOCHEMICALS
dc.subject.classification
Otros Tópicos Biológicos
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Prosopis alba Seed as a Functional Food Waste for Food Formulation Enrichment
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-07-07T19:17:26Z
dc.journal.volume
11
dc.journal.number
18
dc.journal.pagination
1-14
dc.journal.pais
Suiza
dc.description.fil
Fil: Correa Uriburu, Florencia Maria. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Tucuman-Santiago del Estero. Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cattaneo, Florencia. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Maldonado, Luis María. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Tucuman-Santiago del Estero. Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zampini, Iris Catiana. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alberto, Maria Rosa. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Isla, Maria Ines. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina
dc.journal.title
Foods
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/foods11182857
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2304-8158/11/18/2857
Archivos asociados