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dc.contributor.author
Demarchi, Silvana María  
dc.contributor.author
Torrez Irigoyen, Ricardo Martin  
dc.contributor.author
Giner, Sergio Adrian  
dc.contributor.other
Jafari, Seid Mahdi  
dc.contributor.other
Capanoglu, Esra  
dc.date.available
2023-08-03T09:49:43Z  
dc.date.issued
2022  
dc.identifier.citation
Demarchi, Silvana María; Torrez Irigoyen, Ricardo Martin; Giner, Sergio Adrian; Influence of Drying on Food Bioactives; Springer Nature Switzerland AG; 2022; 147-176  
dc.identifier.isbn
978-3-030-96884-7  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/206673  
dc.description.abstract
In the past, research and development in food drying had focused on the processes as much as on the products. The technology was aimed to extend the food shelf-life without paying due attention to retaining quality attributes. However, recently, considerable efforts have been made to study and develop dehydrated products with higher nutritional quality. In this regard, the concept of functional food appeared to describe the potential of foods to improve human health by providing essential nutrients as carbohydrates, lipids, proteins, and other substances present in small amount as vitamins, minerals and bioactive compounds, with a large variety of health benefits. This chapter has the purpose of finding general tendencies to describe the impact of the more relevant variables involved on drying processes on bioactives in foods. After conducting an extensive literature review, a conclusion has been drawn on the fact that interaction of factors during drying, the bioactives extraction procedures and the nature of the food matrix finally determine retention. Beyond the nutritional topic, organoleptic and economic parameters must be considered in applied research for the selection of a drying method, adding complexity to the practice. By combining experiments and mathematical simulation that considers all coupled factors acting simultaneously, the science and technology of bioactives, and their retention will improve from the present state of affairs.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer Nature Switzerland AG  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
DRYING  
dc.subject
FOOD  
dc.subject
BIOACTIVES  
dc.subject
RETENTION  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Influence of Drying on Food Bioactives  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart  
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro  
dc.date.updated
2023-07-31T15:05:08Z  
dc.journal.pagination
147-176  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.description.fil
Fil: Demarchi, Silvana María. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Torrez Irigoyen, Ricardo Martin. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Giner, Sergio Adrian. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-96885-4_5  
dc.conicet.paginas
614  
dc.source.titulo
Retention of Bioactives in Food Processing