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dc.contributor.author
Verni, Maria Cecilia  
dc.contributor.author
Orphee, Cecilia Hebe Noemi  
dc.contributor.author
Gonzalez, Silvia Nelina  
dc.contributor.author
Bardon, Alicia del Valle  
dc.contributor.author
Arena, Mario Eduardo  
dc.contributor.author
Cartagena, Elena  
dc.date.available
2023-08-02T19:01:23Z  
dc.date.issued
2022-02  
dc.identifier.citation
Verni, Maria Cecilia; Orphee, Cecilia Hebe Noemi; Gonzalez, Silvia Nelina; Bardon, Alicia del Valle; Arena, Mario Eduardo; et al.; Flourensia fiebrigii S.F. Blake in combination with Lactobacillus paracasei subsp. paracasei CE75. A novel anti-pathogenic and detoxifying strategy; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 156; 2-2022; 1-11  
dc.identifier.issn
0023-6438  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/206648  
dc.description.abstract
Natural products from the useful native species Flourensia fiebrigii S.F. Blake (Asteraceae, Heliantheae) were obtained from an Argentinean collection of Cañon del Ocre at 2750 m a.s.l. Piceol/4-hidroxyacetophenone was one of the main volatile compounds isolated and identified for the first time in this species. F. fiebrigii chloroformic extract, a mid-polarity fraction, piceol, or 2,4-dihydroxychalcone (12.5–50 μg/mL) increased bacterial auto-aggregation, biofilm formation, and surface/interfacial activity of Lactobacillus paracasei subsp. paracasei CE75. In fact, supernatants obtained from cultures grown with piceol (25 μg/mL) reduced Pseudomonas aeruginosa HT5 and Staphylococcus aureus HT1 biofilms (72.01% and 43.39%, respectively) due to anti-adhesive effects. The ability of L. paracasei subsp. paracasei CE75 to degrade phenolic compounds was determined by GC-EIMS. After 5 days of static incubation, detoxification percentages were 99.89% for piceol (25 μg/mL) and 100% for phenol (100 μg/mL). This detoxifying capacity was correlated with the occurrence of phenoloxidases and glycoproteins with a significant surfactant activity. Scanning electron microscopy also showed bacterial surface protrusions as an adaptive response to chemical stress. Our results indicate that the stimulated lactic acid bacterium constitutes a novel strategy with a high detoxifying capacity of phenolic compounds and a promising tool against food- and waterborne pathogen biofilms.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
ANTI-ADHESIVE ACTIVITY  
dc.subject
DETOXIFYING CAPACITY  
dc.subject
FLOURENSIA FIEBRIGII BIODEGRADABLE PROMOTERS  
dc.subject
LACTOBACILLUS PARACASEI SUBSP. PARACASEI CE75  
dc.subject
PICEOL  
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Flourensia fiebrigii S.F. Blake in combination with Lactobacillus paracasei subsp. paracasei CE75. A novel anti-pathogenic and detoxifying strategy  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-07-07T19:26:44Z  
dc.journal.volume
156  
dc.journal.pagination
1-11  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Verni, Maria Cecilia. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Orphee, Cecilia Hebe Noemi. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gonzalez, Silvia Nelina. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bardon, Alicia del Valle. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Arena, Mario Eduardo. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cartagena, Elena. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina  
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643821021769  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2021.113023