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dc.contributor.author
Dusso, Diego  
dc.contributor.author
Téllez Bernal, Jhoan Francisco  
dc.contributor.author
Fuertes, Valeria Cintia  
dc.contributor.author
de Paoli, Juan Martin  
dc.contributor.author
Moyano, Elizabeth Laura  
dc.date.available
2023-08-02T17:07:55Z  
dc.date.issued
2022-01  
dc.identifier.citation
Dusso, Diego; Téllez Bernal, Jhoan Francisco; Fuertes, Valeria Cintia; de Paoli, Juan Martin; Moyano, Elizabeth Laura; Vacuum pyrolysis of chia flour residues: An alternative way to obtain omega-3/omega-6 fatty acids and calcium-enriched biochars; Elsevier Science; Journal of Analytical and Applied Pyrolysis; 161; 1-2022; 105379-105385  
dc.identifier.issn
0165-2370  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/206586  
dc.description.abstract
The consumption of chia (Salvia hispánica L.) seeds products has increased recently and it has been suggested that the inclusion of this functional food in a daily human diet could contribute to improving consumers’ health. The present study focuses on the extraction of omega-3 and omega-6 fatty acids from chia flour residues using the vacuum pyrolysis (VP) technique as an alternative free-solvent extraction method. The pyrolysis conditions and their effects on the quality of the bio-oil containing the fatty acids were evaluated. VP experiments were carried out in a nitrogen atmosphere between 300 and 700 °C under vacuum for 20 min. The best results were achieved at 400 °C, where the oil fraction (38% yield) was enriched in high proportions of omega-3 and omega-6 fatty acids. 1H NMR analysis of the oil indicated 67.5% of α-linolenic acid and 18% of linoleic acid in the bio-oil, which are recovery values similar to those found in the literature. Moreover, extraction of fatty acids from chia flour waste with organic solvents was carried out in order to compare these procedures with the VP technique. On the other hand, XRPD analysis of the carbonaceous solid obtained as a subproduct from the VP of chia flour showed that this material was rich in attractive calcium crystalline compounds, such as calcite and calcium oxalate. These results indicate that pyrolysis products of chia flour residues, i.e., oil as well as biochar, have important properties that can be exploited in different fields.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CALCIUM-ENRICHED BIOCHAR  
dc.subject
CHIA FLOUR WASTE  
dc.subject
FATTY ACIDS  
dc.subject
OMEGA-3  
dc.subject
OMEGA-6  
dc.subject
VACUUM PYROLYSIS  
dc.subject.classification
Química Orgánica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Vacuum pyrolysis of chia flour residues: An alternative way to obtain omega-3/omega-6 fatty acids and calcium-enriched biochars  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-07-10T10:33:46Z  
dc.identifier.eissn
1873-250X  
dc.journal.volume
161  
dc.journal.pagination
105379-105385  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Dusso, Diego. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones En Biodiversidad y Biotecnología. Grupo de Investigación en Química Analítica y Modelado Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Téllez Bernal, Jhoan Francisco. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fuertes, Valeria Cintia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: de Paoli, Juan Martin. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Moyano, Elizabeth Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Analytical and Applied Pyrolysis  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S016523702100365X  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jaap.2021.105379