Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Taboada, Natalia Verónica
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Fernandez Salom, Maria Jose
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Cordoba, Alicia
dc.contributor.author
Gonzalez, Silvia Nelina
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Lopez Alzogaray, Maria Soledad
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Van Nieuwenhove, Carina Paola
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.date.available
2023-08-01T12:26:55Z
dc.date.issued
2022-10
dc.identifier.citation
Taboada, Natalia Verónica; Fernandez Salom, Maria Jose; Cordoba, Alicia; Gonzalez, Silvia Nelina; Lopez Alzogaray, Maria Soledad; et al.; Administration of selected probiotic mixture improves body weight gain and meat fatty acid composition of creole goats; Elsevier; Food Bioscience; 49; 10-2022; 1-8
dc.identifier.issn
2212-4292
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/206292
dc.description.abstract
This work aimed to determine the effect of native probiotic administration on body weight gain, nutritional characteristics and fatty acid profile of meat of creole goats. Equally distributed forty postweaned goats (75 days old) divided into control (n=20) and probiotic (n=20) groups were fed ad libitum for 60 days with native pasture and commercial diet. Lactobacillus reuteri DDL19, Lactobacillus alimentarius DDL48, Enterococcus faecium DDE39, and Bifidobacterium bifidum DDBA mixed culture (108 CFU/ml, 1:1:1:1 ratio) were daily orally delivered to the probiotic group. At the end of the study, muscle samples (Longissimus dorsi, LD, and Bicep femoris, BF) were analyzed for their chemical composition (protein, fat, moisture, pH, water-holding capacity, cholesterol) and fatty acid profile. Probiotic supplementation significantly increased body weight gain, reduced the incidence of diarrhea and improved the fatty acid profile of goat meat. Probiotic-fed animals exhibited increased monounsaturated and polyunsaturated fatty acids and a significant decrease in saturated fatty acid content. Conjugated linoleic acid content was significantly higher in probiotics than in the control group (P < 0.05). Muscles from probiotics-treated goats showed healthier lipid indexes and a significant decrease in the n-6/n-3 ratio (∼2.50), atherogenic (∼0.30) and thrombogenic (∼0.75) indexes. In addition, increases in desirable fatty acids (∼79.40 g/100 g of FAME) and nutritional value index (∼2.86) were observed compared to control groups. The native mix probiotic could be used as growth promoters to reduce the antibiotics, and to improve its derived-foods.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CREOLE GOAT
dc.subject
FATTY ACID PROFILE
dc.subject
GOAT MEAT
dc.subject
HEALTH LIPID INDEX
dc.subject
PROBIOTIC
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.title
Administration of selected probiotic mixture improves body weight gain and meat fatty acid composition of creole goats
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-07-07T19:09:56Z
dc.identifier.eissn
2212-4306
dc.journal.volume
49
dc.journal.pagination
1-8
dc.journal.pais
Países Bajos
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Taboada, Natalia Verónica. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustrias. Instituto de Ciencias y Tecnologías Alimentarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fernandez Salom, Maria Jose. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto Multidisciplinario de Salud, Tecnología y Desarrollo. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Instituto Multidisciplinario de Salud, Tecnología y Desarrollo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cordoba, Alicia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gonzalez, Silvia Nelina. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lopez Alzogaray, Maria Soledad. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustrias. Instituto de Ciencias y Tecnologías Alimentarias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Van Nieuwenhove, Carina Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.journal.title
Food Bioscience
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.fbio.2022.101836
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212429222002954
Archivos asociados