Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Pintos, Federico Martin  
dc.contributor.author
Lemoine, María Laura  
dc.contributor.author
Gergoff Grozeff, Gustavo Esteban  
dc.contributor.author
Hasperué, Héctor Joaquín  
dc.contributor.author
Vicente, Ariel Roberto  
dc.contributor.author
Rodoni, Luis Maria  
dc.date.available
2023-07-31T18:46:27Z  
dc.date.issued
2022-06  
dc.identifier.citation
Pintos, Federico Martin; Lemoine, María Laura; Gergoff Grozeff, Gustavo Esteban; Hasperué, Héctor Joaquín; Vicente, Ariel Roberto; et al.; Use of riboflavin to reduce decay and extend the shelf-life of fresh-cut sweet pepper; Elsevier Science; Postharvest Biology and Technology; 188; 6-2022; 1-9  
dc.identifier.issn
0925-5214  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/206250  
dc.description.abstract
Riboflavin (vitamin B2) generally is recognized as a safe (GRAS) additive. It is used in food to fortify products with low natural content or compensate for the possible vitamin losses during processing. In this work, we studied the effect of pre-storage riboflavin dips on the quality maintenance of fresh-cut pepper (Capsicum annum L). We initially tested the efficacy of different riboflavin concentrations (0, control; 1; 10 and 100 μmol L−1) to reduce spoilage in fresh-cut green sweet pepper sticks (5 × 1 cm). Treatments with 100 μmol L−1 riboflavin effectively controlled pepper spoilage and were therefore selected for further evaluation along with refrigerated storage. Riboflavin dips reduced soft-rot decay incidence and severity and prevented the increase in electrolyte leakage, and respiration during storage. Riboflavin treatments preserved textural properties by preventing tissue hardness, stiffness, and resistance to bend losses. Treated peppers also presented lower yeasts and molds and aerobic mesophilic bacteria counts. Finally, riboflavin-dips improved antioxidant and phenolics retention without alterations in color, weight loss, sugar, or organic acids. Taken together, results show, for the first time, that riboflavin may be used as a postharvest preservative agent to extend the shelf-life of fresh-cut vegetables.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
GRAS  
dc.subject
GREEN  
dc.subject
MINIMALLY PROCESSED  
dc.subject
NATURAL ADDITIVE  
dc.subject
STORABILITY  
dc.subject
VITAMIN B2  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Use of riboflavin to reduce decay and extend the shelf-life of fresh-cut sweet pepper  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-07-07T21:27:00Z  
dc.journal.volume
188  
dc.journal.pagination
1-9  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Pintos, Federico Martin. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lemoine, María Laura. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gergoff Grozeff, Gustavo Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hasperué, Héctor Joaquín. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vicente, Ariel Roberto. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodoni, Luis Maria. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.journal.title
Postharvest Biology and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.postharvbio.2022.111882  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0925521422000503?via%3Dihub