Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Márquez, María Antonela
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Andrada, Lidia Estefania
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Russo, Matias Irineo
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Bolondi, María Luján
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Fabersani Marrades, Mario Emanuel
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Medina, Roxana Beatriz
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Gauffin Cano, María Paola
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.date.available
2023-07-28T19:44:29Z
dc.date.issued
2022-09
dc.identifier.citation
Márquez, María Antonela; Andrada, Lidia Estefania; Russo, Matias Irineo; Bolondi, María Luján; Fabersani Marrades, Mario Emanuel; et al.; Characterization of autochthonous lactobacilli from goat dairy products with probiotic potential for metabolic diseases; Elsevier; Heliyon; 8; 9; 9-2022; 1-12
dc.identifier.issn
2405-8440
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/206067
dc.description.abstract
The present study aimed to design functional fermented goat milk with probiotic potential for metabolic diseases. Thereby, autochthonous lactobacilli from goat dairy products that target improving the inflammatory, lipid, and glycemic profile were characterized. We designed fermented goat milk using Lactobacillus delbrueckii subsp. indicus CRL1447 as starter strain, supplemented with different probiotic consortia formed by Limosilactobacillus fermentum CRL1446, Lactiplantibacillus paraplantarum CRL1449, and CRL1472 strains. These lactobacilli were selected for their positive effects on inhibition of α-glucosidase, bile salts hydrolase activity, cholesterol assimilation, and decreased triglyceride percentage in Caenorhabditis elegans. Furthermore, the lactobacilli oral administration to obese mice caused a significant decrease in body weight gain and ameliorated hyperglycemia and hyperlipemia. These results reveal the potential of this goat dairy product as a functional food to prevent obesity and related pathologies. Goat milk-derived products stand out for their marketing potential. Hence, fermented goat milk incorporating novel probiotics represents a group of food products with broad prospects by their promising nutritive and therapeutic properties for metabolic diseases. The goat dairy product designed in this study could be used in the prevention of dyslipidemia and hyperglycemia in obese people.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
CAENORHABDITIS ELEGANS
dc.subject
DIET-INDUCED OBESITY MICE
dc.subject
FERMENTED DAIRY PRODUCTS
dc.subject
FUNCTIONAL FOOD
dc.subject
LACTIC ACID BACTERIA
dc.subject
OBESITY
dc.subject
PROBIOTIC FERMENTED FOOD
dc.subject.classification
Biotecnología relacionada con la Salud
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
Biotecnología de la Salud
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.title
Characterization of autochthonous lactobacilli from goat dairy products with probiotic potential for metabolic diseases
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-07-07T19:21:24Z
dc.journal.volume
8
dc.journal.number
9
dc.journal.pagination
1-12
dc.journal.pais
Países Bajos
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Márquez, María Antonela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Andrada, Lidia Estefania. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Russo, Matias Irineo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bolondi, María Luján. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fabersani Marrades, Mario Emanuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Medina, Roxana Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gauffin Cano, María Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina
dc.journal.title
Heliyon
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2405844022017509
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2022.e10462
Archivos asociados