Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Usseglio, Virginia Lara
dc.contributor.author
Dambolena, José Sebastián
dc.contributor.author
Zunino, María Paula
dc.date.available
2023-07-27T16:06:57Z
dc.date.issued
2022-12
dc.identifier.citation
Usseglio, Virginia Lara; Dambolena, José Sebastián; Zunino, María Paula; Can essential oils be a natural alternative for the control of Spodoptera frugiperda? A review of toxicity methods and their modes of action; MDPI; Plants; 12; 1; 12-2022; 1-30
dc.identifier.issn
2223-7747
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/205838
dc.description.abstract
Spodoptera frugiperda is a major pest of maize crops. The application of synthetic insecticides and the use of Bt maize varieties are the principal strategies used for its control. However, due to the development of pesticide resistance and the negative impact of insecticides on the environment, natural alternatives are constantly being searched for. Accordingly, the objective of this review was to evaluate the use of essential oils (EOs) as natural alternatives for controlling S. frugiperda. This review article covers the composition of EOs, methods used for the evaluation of EO toxicity, EO effects, and their mode of action. Although the EOs of Ocimum basilicum, Piper marginatum, and Lippia alba are the most frequently used, Ageratum conyzoides, P. septuplinervium. O. gratissimum and Siparuna guianensis were shown to be the most effective. As the principal components of these EOs vary, then their mode of action on the pest could be different. The results of our analysis allowed us to evaluate and compare the potential of certain EOs for the control of this insect. In order to obtain comparable results when evaluating the toxicity of EOs on S. frugiperda, it is important that methodological issues are taken into account.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
MDPI
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
INSECT PEST
dc.subject
MORTALITY RATE
dc.subject
NATURAL INSECTICIDES
dc.subject
PHYTOCHEMICALS
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Can essential oils be a natural alternative for the control of Spodoptera frugiperda? A review of toxicity methods and their modes of action
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-07-07T19:03:38Z
dc.journal.volume
12
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
1-30
dc.journal.pais
Suiza
dc.journal.ciudad
Basilea
dc.description.fil
Fil: Usseglio, Virginia Lara. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Departamento de Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Dambolena, José Sebastián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Departamento de Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zunino, María Paula. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Departamento de Química; Argentina
dc.journal.title
Plants
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2223-7747/12/1/3
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/plants12010003
Archivos asociados