Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Effects of dietary administration of two Patagonian probiotics on the zoeae I from the swimming crab Ovalipes trimaculatus

Martelli, AntonelaIcon ; Fernández, MelaniaIcon ; Sequeiros, CynthiaIcon ; Baron, Pedro JoseIcon
Fecha de publicación: 04/2022
Editorial: Springer
Revista: Aquaculture International
ISSN: 0967-6120
e-ISSN: 1573-143X
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Biología Marina, Limnología

Resumen

In this study, we analyzed the effects of supplying two alternative Patagonian-autochthonous probiotic strains of Bacillus sp. and Lactococcus sp. or no probiotic at all (control treatment) on the survival, stage duration, molting success to the next larval instar, and speed of vertical displacement of the zoeae I of the southern surf crab Ovalipes trimaculatus, also considering two alternative methods for their administration: (i) direct inoculation into the rearing seawater or (ii) bio-encapsulation in Artemia persimilis nauplii. Both probiotic strains were effectively bio-encapsulated by the nauplii at high CFU x naupli−1. Probiotic inoculation in the rearing seawater improved the performance of the zoeae over the control treatment and also outperformed bio-encapsulation. Bio-encapsulation in Artemia nauplii resulted in lower survival and molting success to zoeae II compared to the control treatment. No significant differences were observed between the mean effects of either one of the two probiotics. Overall, our results show that the direct inoculation of any of both probiotics into rearing seawater improves the larval culture of the portunid crab.
Palabras clave: BACILLUS , CRAB , HATCHERY , LACTOCOCCUS , LARVAL CULTURE , PROBIOTIC
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Tamaño: 883.9Kb
Formato: PDF
.
Solicitar
Licencia
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/205716
DOI: http://dx.doi.org/10.1007/s10499-022-00836-4
URL: https://link.springer.com/article/10.1007/s10499-022-00836-4
Colecciones
Articulos(CESIMAR)
Articulos de CENTRO PARA EL ESTUDIO DE SISTEMAS MARINOS
Citación
Martelli, Antonela; Fernández, Melania; Sequeiros, Cynthia; Baron, Pedro Jose; Effects of dietary administration of two Patagonian probiotics on the zoeae I from the swimming crab Ovalipes trimaculatus; Springer; Aquaculture International; 30; 2; 4-2022; 791-802
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES