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dc.contributor.author
Osuna, Mariana Beatriz
dc.contributor.author
Michaluk, Ariel German
dc.contributor.author
Romero, Ana María
dc.contributor.author
Judis, Maria Alicia
dc.contributor.author
Bertola, Nora Cristina
dc.date.available
2023-07-26T15:50:34Z
dc.date.issued
2022-05-17
dc.identifier.citation
Osuna, Mariana Beatriz; Michaluk, Ariel German; Romero, Ana María; Judis, Maria Alicia; Bertola, Nora Cristina; Plasticizing effect of Apis mellifera honey on whey protein isolate films; John Wiley & Sons; Biopolymers; 113; 8; 17-5-2022; 1-12
dc.identifier.issn
0006-3525
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/205622
dc.description.abstract
The aims of this study were to analyze the plasticizing effect of Apis mellifera honey on the mechanical, physicochemical and optical properties of whey protein isolate (WPI) films and to compare the results collected with the plasticizing effect of glycerol on WPI-films. Response surface was applied to optimize the amounts of WPI and glycerol in order to obtain films with higher tensile strength (TS), moderate elongation, and lower water vapor permeability so that they could be used as reference films. Honey was added at different concentrations (60%, 80%, and 100%) of g honey/100 g WPI, as a plasticizer to the WPI-films. In comparison to glycerol-plasticized films, an increase in the percentage of honey produced a reduction of 20 ± 10 to 48 ± 0.5% of TS, a 66 ± 0.5% lower in Young's modulus (WPI-films with 100% honey), and an increase of 186 ± 11% in elongation at break in the WPI-films with 100% honey. Honey-plasticized WPI-films were from 29 ± 11 to 43 ± 3% less permeable to water vapor than glycerol-plasticized WPI films. The mechanical characteristics of the 80% honey formulation did not differ significantly from those of the reference film (p > 0.05). Findings from this study indicate that honey has great potential as a plasticizer in WPI-films.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
John Wiley & Sons
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
EDIBLE FILMS
dc.subject
HONEY
dc.subject
PLASTICIZERS
dc.subject
WPI
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Plasticizing effect of Apis mellifera honey on whey protein isolate films
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-07-13T14:30:18Z
dc.journal.volume
113
dc.journal.number
8
dc.journal.pagination
1-12
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
New York
dc.description.fil
Fil: Osuna, Mariana Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Nordeste. Instituto de Investigaciones En Procesos Tecnologicos Avanzados. - Universidad Nacional del Chaco Austral. Instituto de Investigaciones En Procesos Tecnologicos Avanzados.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Michaluk, Ariel German. Universidad Nacional del Chaco Austral. Departamento de Ciencias Basicas y Aplicadas. Laboratorio de Industrias Alimentarias I; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Romero, Ana María. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Nordeste. Instituto de Investigaciones En Procesos Tecnologicos Avanzados. - Universidad Nacional del Chaco Austral. Instituto de Investigaciones En Procesos Tecnologicos Avanzados.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Judis, Maria Alicia. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Nordeste. Instituto de Investigaciones En Procesos Tecnologicos Avanzados. - Universidad Nacional del Chaco Austral. Instituto de Investigaciones En Procesos Tecnologicos Avanzados.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bertola, Nora Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Biopolymers
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/bip.23519
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1002/bip.23519
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