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dc.contributor.author
Postemsky, Pablo Daniel  
dc.contributor.author
Bidegain, Maximiliano Andrés  
dc.contributor.author
González Matute, Ramiro  
dc.contributor.author
Figlas, Norma Débora  
dc.contributor.author
Caprile, María Daniela  
dc.contributor.author
Salazar Vidal, Viviana  
dc.contributor.author
Saparrat, Mario Carlos Nazareno  
dc.date.available
2023-07-25T13:24:04Z  
dc.date.issued
2022-06-01  
dc.identifier.citation
Postemsky, Pablo Daniel; Bidegain, Maximiliano Andrés; González Matute, Ramiro; Figlas, Norma Débora; Caprile, María Daniela; et al.; Mushroom Production in the Southern Cone of South America: Bioeconomy, Sustainable Development and Its Current Bloom; Springer Verlag Berlín; Advances In Biochemical Engineering/biotechnology.; 1-6-2022; 1-30  
dc.identifier.issn
0724-6145  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/205266  
dc.description.abstract
A Sustainable Development Goals (SDGs) based analysis is presented here for business development of the production of edible and medicinal mushrooms using agro-wastes in the Southern Cone of South America. This circular economy approach using edible and medicinal mushroom production on lignocellulosic residues is discussed by analysing both its advantages and drawbacks. Among its main benefits, it is notable that mushroom cultivation using lignocellulosic residues promotes innovation aimed at environmental sustainability, facilitating diversification of the labour supply and the transfer of science to the socio-cultural sphere, which also increases the availability of healthy foods. However, there are some bottlenecks in the process, such as the continuous supply chain of substrates for fungal growth, the lack of equipment and infrastructure for the implementation of cultivation systems in extreme habitats, as well as authorization requirements and other limitations related to a non-fungiphilic culture society. Therefore, this chapter tries to provide key tools for establishing sustainable guidelines for the procurement of local healthy food and other products derived from mushroom cultivation using agricultural residues in the region, which might bloom due to an SDGs-based circular economy approach.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer Verlag Berlín  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BIOECONOMY  
dc.subject
MUSHROOM MARKET PORTFOLIO  
dc.subject
PUBLIC-PRIVATE ARTICULATION  
dc.subject
SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS  
dc.subject
TECHNOLOGY TRANSFERENCE  
dc.subject.classification
Micología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Mushroom Production in the Southern Cone of South America: Bioeconomy, Sustainable Development and Its Current Bloom  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-07-07T21:28:21Z  
dc.identifier.eissn
1616-8542  
dc.journal.pagination
1-30  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlín  
dc.description.fil
Fil: Postemsky, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Centro de Recursos Naturales Renovables de la Zona Semiárida. Universidad Nacional del Sur. Centro de Recursos Naturales Renovables de la Zona Semiárida; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bidegain, Maximiliano Andrés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Centro de Recursos Naturales Renovables de la Zona Semiárida. Universidad Nacional del Sur. Centro de Recursos Naturales Renovables de la Zona Semiárida; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Biología, Bioquímica y Farmacia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: González Matute, Ramiro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Centro de Recursos Naturales Renovables de la Zona Semiárida. Universidad Nacional del Sur. Centro de Recursos Naturales Renovables de la Zona Semiárida; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Figlas, Norma Débora. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Centro de Recursos Naturales Renovables de la Zona Semiárida. Universidad Nacional del Sur. Centro de Recursos Naturales Renovables de la Zona Semiárida; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Caprile, María Daniela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Centro de Recursos Naturales Renovables de la Zona Semiárida. Universidad Nacional del Sur. Centro de Recursos Naturales Renovables de la Zona Semiárida; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salazar Vidal, Viviana. Universidad Austral de Chile; Chile  
dc.description.fil
Fil: Saparrat, Mario Carlos Nazareno. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Botánica Spegazzini; Argentina  
dc.journal.title
Advances In Biochemical Engineering/biotechnology.  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/10.1007/10_2022_203  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1007/10_2022_203