Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Sciammaro, Leonardo Pablo  
dc.contributor.author
Quintero Ruiz, Natalia Andrea  
dc.contributor.author
Ferrero, Cristina  
dc.contributor.author
Giacomino, Silvia  
dc.contributor.author
Picariello, Gianluca  
dc.contributor.author
Mamone, Gianfranco  
dc.contributor.author
Puppo, Maria Cecilia  
dc.date.available
2023-07-25T11:17:36Z  
dc.date.issued
2021-01  
dc.identifier.citation
Sciammaro, Leonardo Pablo; Quintero Ruiz, Natalia Andrea; Ferrero, Cristina; Giacomino, Silvia; Picariello, Gianluca; et al.; Prosopis spp. powder: influence of chemical components in water adsorption properties; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 56; 1; 1-2021; 278-286  
dc.identifier.issn
0950-5423  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/205156  
dc.description.abstract
Prosopis alba and Prosopis nigra powders from pods were evaluated through chemical and mineral composition and other healthy food compounds such as polyphenols and fatty acids exhibiting antioxidant activity. P. nigra presented higher content of lipids and polyphenols leading to a higher antioxidant activity than P. alba. Although P. nigra presented lower amount (%) of fibre (20.1 vs. 23.3), the amount of total soluble sugars responsible of water retention was slightly higher (PN: 57.1, PA: 56.7). Moisture content, water activity and water absorption behaviours were different between both powders due to differences in their chemical composition. P. nigra powder presented higher amounts of polyphenols, antioxidant activity and lower initial equilibrium moisture content (aw = 0.7), with a lower aw at 20 °C at the same water content, suggesting that P. nigra powder would have less possibility of deterioration during storage.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ADSORPTION ISOTHERMS  
dc.subject
CHEMICAL COMPOSITION  
dc.subject
PROSOPIS ALBA  
dc.subject
PROSOPIS NIGRA  
dc.subject
WATER ACTIVITY  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Prosopis spp. powder: influence of chemical components in water adsorption properties  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-06-28T15:38:15Z  
dc.journal.volume
56  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
278-286  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Sciammaro, Leonardo Pablo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Quintero Ruiz, Natalia Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ferrero, Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Giacomino, Silvia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Picariello, Gianluca. Consiglio Nazionale delle Ricerche. Istituto di Scienze delle Produzioni Alimentari; Italia  
dc.description.fil
Fil: Mamone, Gianfranco. Consiglio Nazionale delle Ricerche. Istituto di Scienze delle Produzioni Alimentari; Italia  
dc.description.fil
Fil: Puppo, Maria Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ijfs.14629  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.14629