Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Sciammaro, Leonardo Pablo

dc.contributor.author
Quintero Ruiz, Natalia Andrea

dc.contributor.author
Ferrero, Cristina

dc.contributor.author
Giacomino, Silvia
dc.contributor.author
Picariello, Gianluca

dc.contributor.author
Mamone, Gianfranco

dc.contributor.author
Puppo, Maria Cecilia

dc.date.available
2023-07-25T11:17:36Z
dc.date.issued
2021-01
dc.identifier.citation
Sciammaro, Leonardo Pablo; Quintero Ruiz, Natalia Andrea; Ferrero, Cristina; Giacomino, Silvia; Picariello, Gianluca; et al.; Prosopis spp. powder: influence of chemical components in water adsorption properties; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 56; 1; 1-2021; 278-286
dc.identifier.issn
0950-5423
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/205156
dc.description.abstract
Prosopis alba and Prosopis nigra powders from pods were evaluated through chemical and mineral composition and other healthy food compounds such as polyphenols and fatty acids exhibiting antioxidant activity. P. nigra presented higher content of lipids and polyphenols leading to a higher antioxidant activity than P. alba. Although P. nigra presented lower amount (%) of fibre (20.1 vs. 23.3), the amount of total soluble sugars responsible of water retention was slightly higher (PN: 57.1, PA: 56.7). Moisture content, water activity and water absorption behaviours were different between both powders due to differences in their chemical composition. P. nigra powder presented higher amounts of polyphenols, antioxidant activity and lower initial equilibrium moisture content (aw = 0.7), with a lower aw at 20 °C at the same water content, suggesting that P. nigra powder would have less possibility of deterioration during storage.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ADSORPTION ISOTHERMS
dc.subject
CHEMICAL COMPOSITION
dc.subject
PROSOPIS ALBA
dc.subject
PROSOPIS NIGRA
dc.subject
WATER ACTIVITY
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Prosopis spp. powder: influence of chemical components in water adsorption properties
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-06-28T15:38:15Z
dc.journal.volume
56
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
278-286
dc.journal.pais
Reino Unido

dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Sciammaro, Leonardo Pablo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Quintero Ruiz, Natalia Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ferrero, Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Giacomino, Silvia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Picariello, Gianluca. Consiglio Nazionale delle Ricerche. Istituto di Scienze delle Produzioni Alimentari; Italia
dc.description.fil
Fil: Mamone, Gianfranco. Consiglio Nazionale delle Ricerche. Istituto di Scienze delle Produzioni Alimentari; Italia
dc.description.fil
Fil: Puppo, Maria Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ijfs.14629
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.14629
Archivos asociados