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dc.contributor.author
Arballo, Javier Ramiro  
dc.contributor.author
Campañone, Laura Analia  
dc.contributor.author
Mascheroni, Rodolfo Horacio  
dc.date.available
2023-07-24T17:41:31Z  
dc.date.issued
2012-09  
dc.identifier.citation
Arballo, Javier Ramiro; Campañone, Laura Analia; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Numerical solution of coupled mass and energy balances during osmotic microwave dehydration; Sociedade Brasileira de Matemática Aplicada e Computacional; Computational and Applied Mathematics; 31; 3; 9-2012; 539-558  
dc.identifier.issn
1807-0302  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/205079  
dc.description.abstract
The mass and energy transfer during osmotic microwave drying (OD-MWD) process was studied theoretically by modeling and numerical simulation. With the aim to describe the transport phenomena that occurs during the combined dehydration process, the mass and energy microscopic balances were solved. An osmotic-diffusional model was used for osmotic dehydration (OD). On the other hand, the microwave drying (MWD) was modeled solving the mass and heat balances, using properties as function of temperature, moisture and soluble solids content. The obtained balances form highly coupled non-linear differential equations that were solved applying numerical methods. For osmotic dehydration, the mass balances formed coupled ordinary differential equations that were solved using the Fourth-order Runge Kutta method. In the case of microwave drying, the balances constituted partial differential equations, which were solved through Crank-Nicolson implicit finite differences method. The numerical methods were coded in Matlab 7.2 (Mathworks, Natick, MA). The developed mathematical model allows predict the temperature and moisture evolution through the combined dehydration process.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Sociedade Brasileira de Matemática Aplicada e Computacional  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/ar/  
dc.subject
COMBINED DEHYDRATION  
dc.subject
MATHEMATICAL MODELING  
dc.subject
OSMOTIC-MICROWAVE  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Numerical solution of coupled mass and energy balances during osmotic microwave dehydration  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-06-28T15:46:54Z  
dc.journal.volume
31  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
539-558  
dc.journal.pais
Brasil  
dc.description.fil
Fil: Arballo, Javier Ramiro. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Campañone, Laura Analia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Computational and Applied Mathematics  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.scielo.br/j/cam/a/cyWsVP3mSv9nqVTKcM4SQMc/?lang=en  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1590/S1807-03022012000300006