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dc.contributor.author
Campañone, Laura Analia
dc.contributor.author
Paola, Carlos A.
dc.contributor.author
Mascheroni, Rodolfo Horacio
dc.date.available
2023-07-24T14:36:04Z
dc.date.issued
2012-02
dc.identifier.citation
Campañone, Laura Analia; Paola, Carlos A.; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Modeling and Simulation of Microwave Heating of Foods Under Different Process Schedules; Springer; Food and Bioprocess Technology; 5; 2; 2-2012; 738-749
dc.identifier.issn
1935-5130
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/205036
dc.description.abstract
This paper describes the development of a simulation model for heating of foods in microwave ovens and its uses to optimize food heating strategies. The solution of the coupled energy and mass microscopic balances considers the electromagnetic energy absorption as well as temperature-dependent thermal, transport, and dielectric properties. The microscopic balances are highly nonlinear coupled differential equations, which were solved using finite element software (Comsol Multiphysics). Maxwell equations were employed in order to describe the interaction between electromagnetic radiation and food. The mathematical model allowed the evaluation of the effect of product size and composition in the temperature profiles that developed inside the food that was radiated either on one or both sides. In order to improve the nonuniform temperature profiles that occurred within foods under continuous operation, different operation schemes were evaluated: intermittent cycles, joint action of microwaves with air impingement, and the effect of interference of electromagnetic waves.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CONVECTION
dc.subject
CYCLES
dc.subject
ENERGY BALANCE
dc.subject
MICROWAVE HEATING
dc.subject
SIMULATION
dc.subject
WAVE INTERFERENCE
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Modeling and Simulation of Microwave Heating of Foods Under Different Process Schedules
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-06-28T15:46:57Z
dc.journal.volume
5
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
738-749
dc.journal.pais
Alemania
dc.journal.ciudad
New York
dc.description.fil
Fil: Campañone, Laura Analia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Paola, Carlos A.. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Astronómicas y Geofísicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Food and Bioprocess Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s11947-010-0378-5
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11947-010-0378-5
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