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dc.contributor.author
Guidi, Maria Guadalupe  
dc.contributor.author
Amado Cattáneo, Raúl Martín  
dc.contributor.author
Lecot, Carlos Javier  
dc.contributor.author
Deladino, Lorena  
dc.contributor.author
Schneider Teixeira, Aline  
dc.date.available
2023-07-24T11:55:50Z  
dc.date.issued
2022-03  
dc.identifier.citation
Guidi, Maria Guadalupe; Amado Cattáneo, Raúl Martín; Lecot, Carlos Javier; Deladino, Lorena; Schneider Teixeira, Aline; Longevity of preserved Solanum lycopersicum L. seeds: Physicochemical characteristics; Springer; Physiology and Molecular Biology of Plants; 28; 2; 3-2022; 505-516  
dc.identifier.issn
0971-5894  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/204928  
dc.description.abstract
Ex situ conservation of plant biodiversity has been increasingly used to prevent further loss of genetic resources. Seed banks, for example, shelter the passport data of germplasm, preserved in detail, and made available for easy access, actions included in the FAO’s Second Global Plan. We examined the deterioration of tomato seeds of different varieties stored for 10-year intervals at COMAV’s genebank. Samples were analyzed using the conventional Germination and Tetrazolium tests, as well as the non-conventional Differential Scanning Calorimetry and Fourier Transform Infrared Spectrometry techniques, to quickly identify the physiological status of the accessions. Fatty acid profile was also determined. The relationship observed between lipid behavior and seed deterioration under long time storage conditions was the same for both non-conventional and conventional techniques. The viability of the samples was not affected by storage time, however, all the employed methods permitted identifying differences between varieties or accessions of the same variety. The complementary methods helped us interpret a complex data set with many interacting factors, leading to rapid identification of seed quality, increasing processing efficiency in tomato seeds conservation.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
GERMPLASM  
dc.subject
LIPIDS  
dc.subject
STORAGE  
dc.subject
TOMATO  
dc.subject
VIABILITY  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Longevity of preserved Solanum lycopersicum L. seeds: Physicochemical characteristics  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-07-07T18:32:51Z  
dc.identifier.eissn
0974-0430  
dc.journal.volume
28  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
505-516  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlín  
dc.description.fil
Fil: Guidi, Maria Guadalupe. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Amado Cattáneo, Raúl Martín. Centro Regional de Estudios Genomicos (creg) ; Facultad de Cs.exactas ; Universidad Nacional de la Plata; . Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lecot, Carlos Javier. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Deladino, Lorena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Schneider Teixeira, Aline. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Physiology and Molecular Biology of Plants  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/10.1007/s12298-022-01157-9  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s12298-022-01157-9