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dc.contributor.author
Picone, Andrea Lorena  
dc.contributor.author
Rizzato, Maria Luz  
dc.contributor.author
Lusi, Anabela Rocío  
dc.contributor.author
Romano, Rosana Mariel  
dc.date.available
2023-07-21T20:10:35Z  
dc.date.issued
2022-03  
dc.identifier.citation
Picone, Andrea Lorena; Rizzato, Maria Luz; Lusi, Anabela Rocío; Romano, Rosana Mariel; Stamplike flexible SERS substrate for in-situ rapid detection of thiram residues in fruits and vegetables; Elsevier; Food Chemistry; 373; 3-2022; 1-8  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/204877  
dc.description.abstract
A simple and sensitive Surface-Enhanced Raman Spectroscopy (SERS) method for the detection of thiram residues in fruit and vegetable peels is reported. A flexible SERS substrate based on silver nanoparticles in an agar gel has been developed and characterised. Peels of different fruits and vegetables were intentionally contaminated with different amounts of thiram. The analyte was then extracted within few seconds by gentle rubbing the surface with the agar substrate using it as a stamp. The optimum experimental conditions of the developed method were explored. The limit of detection of thiram in the peels of tomato and green pepper was 140 pg/cm2. The values achieved for apple was 2 pg/cm2. The method presented could be extensively used for the detection of traces of other contaminants on food surfaces and for other relevant applications.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
FLEXIBLE SERS SUBSTRATE  
dc.subject
IN-SITU DETECTION  
dc.subject
PESTICIDE RESIDUES  
dc.subject
SURFACE-ENHANCED RAMAN SPECTROSCOPY (SERS)  
dc.subject
THIRAM  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Stamplike flexible SERS substrate for in-situ rapid detection of thiram residues in fruits and vegetables  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-07-07T18:20:17Z  
dc.journal.volume
373  
dc.journal.pagination
1-8  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Picone, Andrea Lorena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Química Inorgánica "Dr. Pedro J. Aymonino". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Química Inorgánica "Dr. Pedro J. Aymonino"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rizzato, Maria Luz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Química Inorgánica "Dr. Pedro J. Aymonino". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Química Inorgánica "Dr. Pedro J. Aymonino"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lusi, Anabela Rocío. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Química Inorgánica "Dr. Pedro J. Aymonino". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Química Inorgánica "Dr. Pedro J. Aymonino"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Romano, Rosana Mariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Química Inorgánica "Dr. Pedro J. Aymonino". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Química Inorgánica "Dr. Pedro J. Aymonino"; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814621025760  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.131570