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dc.contributor.author
Picone, Andrea Lorena
dc.contributor.author
Rizzato, Maria Luz
dc.contributor.author
Lusi, Anabela Rocío
dc.contributor.author
Romano, Rosana Mariel
dc.date.available
2023-07-21T20:10:35Z
dc.date.issued
2022-03
dc.identifier.citation
Picone, Andrea Lorena; Rizzato, Maria Luz; Lusi, Anabela Rocío; Romano, Rosana Mariel; Stamplike flexible SERS substrate for in-situ rapid detection of thiram residues in fruits and vegetables; Elsevier; Food Chemistry; 373; 3-2022; 1-8
dc.identifier.issn
0308-8146
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/204877
dc.description.abstract
A simple and sensitive Surface-Enhanced Raman Spectroscopy (SERS) method for the detection of thiram residues in fruit and vegetable peels is reported. A flexible SERS substrate based on silver nanoparticles in an agar gel has been developed and characterised. Peels of different fruits and vegetables were intentionally contaminated with different amounts of thiram. The analyte was then extracted within few seconds by gentle rubbing the surface with the agar substrate using it as a stamp. The optimum experimental conditions of the developed method were explored. The limit of detection of thiram in the peels of tomato and green pepper was 140 pg/cm2. The values achieved for apple was 2 pg/cm2. The method presented could be extensively used for the detection of traces of other contaminants on food surfaces and for other relevant applications.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
FLEXIBLE SERS SUBSTRATE
dc.subject
IN-SITU DETECTION
dc.subject
PESTICIDE RESIDUES
dc.subject
SURFACE-ENHANCED RAMAN SPECTROSCOPY (SERS)
dc.subject
THIRAM
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Stamplike flexible SERS substrate for in-situ rapid detection of thiram residues in fruits and vegetables
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-07-07T18:20:17Z
dc.journal.volume
373
dc.journal.pagination
1-8
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Picone, Andrea Lorena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Química Inorgánica "Dr. Pedro J. Aymonino". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Química Inorgánica "Dr. Pedro J. Aymonino"; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rizzato, Maria Luz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Química Inorgánica "Dr. Pedro J. Aymonino". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Química Inorgánica "Dr. Pedro J. Aymonino"; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lusi, Anabela Rocío. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Química Inorgánica "Dr. Pedro J. Aymonino". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Química Inorgánica "Dr. Pedro J. Aymonino"; Argentina
dc.description.fil
Fil: Romano, Rosana Mariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Química Inorgánica "Dr. Pedro J. Aymonino". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Química Inorgánica "Dr. Pedro J. Aymonino"; Argentina
dc.journal.title
Food Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814621025760
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.131570
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