Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Flores, Luis Emilio  
dc.contributor.author
Elgart, Jorge Federico  
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela  
dc.contributor.author
Garrote, Graciela Liliana  
dc.contributor.author
Torrieri, Rocio  
dc.contributor.author
Cepeda, Alberto  
dc.contributor.author
Cardelle-Cobas, Alejandra  
dc.contributor.author
Gagliardino, Juan Jose  
dc.date.available
2023-07-21T16:11:23Z  
dc.date.issued
2022-10-12  
dc.identifier.citation
Flores, Luis Emilio; Elgart, Jorge Federico; Abraham, Analia Graciela; Garrote, Graciela Liliana; Torrieri, Rocio; et al.; Changes in lifestyle behaviors during COVID-19 isolation in Argentina: A cross-sectional study; SAGE Publications; Nutrition and Health; 12-10-2022; 1-9  
dc.identifier.issn
0260-1060  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/204809  
dc.description.abstract
Objective: Our aim was to identify changes in population habits induced by COVID-19 confinement in Argentina. Methods: An internet-based cross-sectional survey was conducted among adults in Argentina on December 2020, requesting possible changes occurring during the COVID-19 outbreak. It included 26 questions regarding general information (age, gender, location), eating habits, desire/anxiety for food or to eat between meals, weight gain, physical activity, and hours of sleep. We ran a descriptive statistical analysis of changes in habits and lifestyle during the confinement, followed by a logistic regression analysis to explore the relation between these changes and weight gain. Results: Out of 1536 survey participants, 57.1% were female, aged 38.8 ± 13.1 years. Data showed that during the outbreak, people experienced significant changes in food intake, physical activity, nutritional supplement consumption, anxiety, and sleeping disorders. These changes in behavior resulted in an elevated percentage of people (39.7%) that gained weight (average 4.8 ± 2.8 kg). Weight gain was associated with more food consumption (OR: 9.398), increased snacking between meals (OR: 1.536), anxiety about food (OR: 3.180), less practice of physical activity (OR: 0.586) and less consumption of nutritional supplements (OR: 0.762). Conclusions: COVID-19 outbreak was associated with unhealthy lifestyle changes and body weight increase. These adverse side effects could be prevented by active promotion of nutritional advice and physical activity, implementing virtual activities associated with regular mass promotion campaigns.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
SAGE Publications  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
COVID-19  
dc.subject
LIFESTYLE CHANGES  
dc.subject
WEIGHT GAINED  
dc.subject
LOCKDOWN  
dc.subject.classification
Nutrición, Dietética  
dc.subject.classification
Ciencias de la Salud  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
Changes in lifestyle behaviors during COVID-19 isolation in Argentina: A cross-sectional study  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-07-07T18:31:15Z  
dc.identifier.eissn
2047-945X  
dc.journal.pagination
1-9  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Newbury Park  
dc.description.fil
Fil: Flores, Luis Emilio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Endocrinología Experimental y Aplicada. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Centro de Endocrinología Experimental y Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Elgart, Jorge Federico. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Endocrinología Experimental y Aplicada. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Centro de Endocrinología Experimental y Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Facultad de Ciencias Exactas, Universidad Nacional de la Plata; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garrote, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Torrieri, Rocio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Endocrinología Experimental y Aplicada. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Centro de Endocrinología Experimental y Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cepeda, Alberto. Universidad de Santiago de Compostela; España  
dc.description.fil
Fil: Cardelle-Cobas, Alejandra. Universidad de Santiago de Compostela; España  
dc.description.fil
Fil: Gagliardino, Juan Jose. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Endocrinología Experimental y Aplicada. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Centro de Endocrinología Experimental y Aplicada; Argentina  
dc.journal.title
Nutrition and Health  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1177/02601060221127115  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/02601060221127115