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dc.contributor.author
Marin Viegas, Vanesa Soledad
dc.contributor.author
Ocampo, Carolina Gabriela
dc.contributor.author
Restucci, Fernando Emilio
dc.contributor.author
Vignolles, Florencia
dc.contributor.author
Mazzini, Flavia Noelia
dc.contributor.author
Candreva, Ángela María
dc.contributor.author
Petruccelli, Silvana
dc.date.available
2023-07-14T14:38:00Z
dc.date.issued
2022-09
dc.identifier.citation
Marin Viegas, Vanesa Soledad; Ocampo, Carolina Gabriela; Restucci, Fernando Emilio; Vignolles, Florencia; Mazzini, Flavia Noelia; et al.; Synthesis of single-chain antibody fragment fused to the elastin-like polypeptide in Nicotiana benthamiana and its application in affinity precipitation of difficult to produce proteins; John Wiley & Sons; Bioengineering And Biotechnology; 119; 9; 9-2022; 2505-2517
dc.identifier.issn
0006-3592
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/203967
dc.description.abstract
Plants are economical and sustainable factories for the production of recombinant proteins. Currently, numerous proteins produced using different plant-based systems with applications as cosmetic and tissue culture ingredients, research and diagnostic reagents, and industrial enzymes are marketed worldwide. In this study, we aimed to demonstrate the usefulness of a plant-based system to synthesize a single-chain antibody (scFv)—elastin-like polypeptide (ELP) fusion to be applied as an affinity precipitation reagent of the difficult to produce recombinant proteins. We used the human tissue transglutaminase (TG2), the main celiac disease autoantigen, as a proof of concept. We cloned a TG2-specific scFv and fused it to a short hydrophobic ELP tag. The anti-TG2-scFv-ELP was produced in Nicotiana benthamiana and was efficiently recovered by an inverse transition cycling procedure improved by coaggregation with bacteria-made free ELP. Finally, the scFv-ELP was used to purify both plant-synthesized human TG2 and also Caco-2-TG2. In conclusion, this study showed for the first time the usefulness of a plant-based expression system to produce an antibody-ELP fusion designed for the purification of low-yield proteins.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
John Wiley & Sons
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
AFFINITY PRECIPITATION
dc.subject
DOWNSTREAM PROCESSING
dc.subject
ELASTIN LIKE POLYPEPTIDES
dc.subject
MOLECULAR FARMING
dc.subject
SINGLE-CHAIN VARIABLE ANTIBODY FRAGMENTS
dc.subject.classification
Bioproductos, Biomateriales, Bioplásticos, Biocombustibles, Bioderivados, etc.
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Synthesis of single-chain antibody fragment fused to the elastin-like polypeptide in Nicotiana benthamiana and its application in affinity precipitation of difficult to produce proteins
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-07-07T17:56:15Z
dc.journal.volume
119
dc.journal.number
9
dc.journal.pagination
2505-2517
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
Nueva York
dc.description.fil
Fil: Marin Viegas, Vanesa Soledad. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Limnología "Dr. Raúl A. Ringuelet". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Limnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ocampo, Carolina Gabriela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Restucci, Fernando Emilio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vignolles, Florencia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mazzini, Flavia Noelia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Candreva, Ángela María. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Petruccelli, Silvana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Bioengineering And Biotechnology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/bit.28158
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/bit.28158
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