Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Marin Viegas, Vanesa Soledad  
dc.contributor.author
Ocampo, Carolina Gabriela  
dc.contributor.author
Restucci, Fernando Emilio  
dc.contributor.author
Vignolles, Florencia  
dc.contributor.author
Mazzini, Flavia Noelia  
dc.contributor.author
Candreva, Ángela María  
dc.contributor.author
Petruccelli, Silvana  
dc.date.available
2023-07-14T14:38:00Z  
dc.date.issued
2022-09  
dc.identifier.citation
Marin Viegas, Vanesa Soledad; Ocampo, Carolina Gabriela; Restucci, Fernando Emilio; Vignolles, Florencia; Mazzini, Flavia Noelia; et al.; Synthesis of single-chain antibody fragment fused to the elastin-like polypeptide in Nicotiana benthamiana and its application in affinity precipitation of difficult to produce proteins; John Wiley & Sons; Bioengineering And Biotechnology; 119; 9; 9-2022; 2505-2517  
dc.identifier.issn
0006-3592  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/203967  
dc.description.abstract
Plants are economical and sustainable factories for the production of recombinant proteins. Currently, numerous proteins produced using different plant-based systems with applications as cosmetic and tissue culture ingredients, research and diagnostic reagents, and industrial enzymes are marketed worldwide. In this study, we aimed to demonstrate the usefulness of a plant-based system to synthesize a single-chain antibody (scFv)—elastin-like polypeptide (ELP) fusion to be applied as an affinity precipitation reagent of the difficult to produce recombinant proteins. We used the human tissue transglutaminase (TG2), the main celiac disease autoantigen, as a proof of concept. We cloned a TG2-specific scFv and fused it to a short hydrophobic ELP tag. The anti-TG2-scFv-ELP was produced in Nicotiana benthamiana and was efficiently recovered by an inverse transition cycling procedure improved by coaggregation with bacteria-made free ELP. Finally, the scFv-ELP was used to purify both plant-synthesized human TG2 and also Caco-2-TG2. In conclusion, this study showed for the first time the usefulness of a plant-based expression system to produce an antibody-ELP fusion designed for the purification of low-yield proteins.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
John Wiley & Sons  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
AFFINITY PRECIPITATION  
dc.subject
DOWNSTREAM PROCESSING  
dc.subject
ELASTIN LIKE POLYPEPTIDES  
dc.subject
MOLECULAR FARMING  
dc.subject
SINGLE-CHAIN VARIABLE ANTIBODY FRAGMENTS  
dc.subject.classification
Bioproductos, Biomateriales, Bioplásticos, Biocombustibles, Bioderivados, etc.  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Synthesis of single-chain antibody fragment fused to the elastin-like polypeptide in Nicotiana benthamiana and its application in affinity precipitation of difficult to produce proteins  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-07-07T17:56:15Z  
dc.journal.volume
119  
dc.journal.number
9  
dc.journal.pagination
2505-2517  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Nueva York  
dc.description.fil
Fil: Marin Viegas, Vanesa Soledad. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Limnología "Dr. Raúl A. Ringuelet". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Limnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ocampo, Carolina Gabriela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Restucci, Fernando Emilio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vignolles, Florencia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mazzini, Flavia Noelia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Candreva, Ángela María. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Petruccelli, Silvana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Bioengineering And Biotechnology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/bit.28158  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/bit.28158