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dc.contributor.author
Rodríguez Ruiz, Andrea Carolina
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dc.contributor.author
Mufari, Jesica Romina
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dc.contributor.author
Albrecht, Claudia
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dc.contributor.author
Scilipoti, José Antonio
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dc.contributor.author
Velez, Alexis
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dc.date.available
2023-07-14T10:28:30Z
dc.date.issued
2022-05
dc.identifier.citation
Rodríguez Ruiz, Andrea Carolina; Mufari, Jesica Romina; Albrecht, Claudia; Scilipoti, José Antonio; Velez, Alexis; Hydroalcoholic extraction of bioactive compounds from expeller soybean meal under subcritical conditions; Elsevier Science; Journal of Supercritical Fluids; 184; 105558; 5-2022; 1-11
dc.identifier.issn
0896-8446
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/203892
dc.description.abstract
The extraction of bioactive compounds from expeller soybean meal (ESM) was performed using different ethanol + water mixtures under subcritical conditions in a dynamic mode. The influence of temperature, solvent mass flow rate, solvent mixture composition, ionic strength, and particle size of the matrix on the extraction yield and the extract characteristics (total phenol and total flavonoid content and antioxidant activity) was evaluated using a screening design. Extracts that showed better results were analyzed by ORAC and TEAC tests. Finally, to predict the extraction kinetics of the bioactive compounds, the one-site desorption model and the thermodynamic partition model were compared. The results show that it was possible to obtain extracts with a high phenols and flavonoids content (23.04 mg GAE/g ESM and 7.34 mg QCE/g ESM, respectively) with good antioxidant capacity compared to extracts obtained from other vegetable matrices.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
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dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
ANTIOXIDANT ACTIVITY
dc.subject
BIOACTIVE COMPOUNDS
dc.subject
EXPELLER SOYBEAN MEAL
dc.subject
SUBCRITICAL FLUID EXTRACTION
dc.subject.classification
Ingeniería Química
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dc.subject.classification
Ingeniería Química
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dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
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dc.title
Hydroalcoholic extraction of bioactive compounds from expeller soybean meal under subcritical conditions
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-06-30T11:00:10Z
dc.journal.volume
184
dc.journal.number
105558
dc.journal.pagination
1-11
dc.journal.pais
Países Bajos
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dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Rodríguez Ruiz, Andrea Carolina. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mufari, Jesica Romina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones Biológicas y Tecnológicas. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Investigaciones Biológicas y Tecnológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Albrecht, Claudia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina
dc.description.fil
Fil: Scilipoti, José Antonio. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina
dc.description.fil
Fil: Velez, Alexis. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Supercritical Fluids
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dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0896844622000432
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.supflu.2022.105558
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