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dc.contributor.author
Ghilardi, Carolina
dc.contributor.author
Sanmartin Negrete, Paola Tatiana
dc.contributor.author
Rodríguez Gutiérrez, Guillermo
dc.contributor.author
Monetta, Pablo Miguel
dc.contributor.author
Arroyo López, Francisco Noé
dc.contributor.author
Hornero Méndez, Dámaso
dc.contributor.author
Carelli Albarracin, Amalia Antonia
dc.contributor.author
Borroni, Maria Virginia
dc.date.available
2023-07-13T14:31:27Z
dc.date.issued
2022-09
dc.identifier.citation
Ghilardi, Carolina; Sanmartin Negrete, Paola Tatiana; Rodríguez Gutiérrez, Guillermo; Monetta, Pablo Miguel; Arroyo López, Francisco Noé; et al.; Influence of olive mill waste phenolic compounds levels on carotenoid production by Rhodotorula spp; Elsevier; Process Biochemistry; 120; 9-2022; 275-286
dc.identifier.issn
1359-5113
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/203781
dc.description.abstract
Olive oil production using the two-phase extraction system generates large amounts of biomass named alperujo, which has high percentage of water, slightly acidic pH, and high concentration of salts, organic matter, and phenolic compounds. Due to the presence of these components, alperujo is a significant source of environmental pollution, hindering the disposal of this waste. Nevertheless, some phenolic compounds such as tyrosol and hydroxytyrosol, have high nutraceutical and antioxidant power and could have potential applications in the food, pharmaceutical and cosmetic industries. This work aimed to evaluate the ability of different alperujo-derived media, with different levels of phenolic compounds, to sustain the growth and carotenoid production by yeasts from Rhodotorula genera (R. mucilaginosa LPSC 638, R. glutinis Y54, and R. graminis Y52), as well as to prospect the biotechnological production of carotenoids in these media. The yeasts grew and produced carotenoids in all media, although growth was better in dephenolized media. The highest amount of carotenoids (43.0 ± 3.1 mg/g dry yeast) was obtained with R. glutinis Y54 grown in a thermally treated and dephenolized medium. Our study represents a novel approach to valorize alperujo with a dual benefit, the recovery of valuable compounds, i. e. phenolic compounds, and the bioproduction of new ones, i.e. carotenoids.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
ALPERUJO
dc.subject
MICROBIAL CAROTENOIDS
dc.subject
OLIVE MILL WASTE VALORIZATION
dc.subject
PHENOLIC COMPOUNDS RECOVERY
dc.subject
RHODOTORULA
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.subject.classification
Química Orgánica
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.subject.classification
Biotecnología Agrícola y Biotecnología Alimentaria
dc.subject.classification
Biotecnología Agropecuaria
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Influence of olive mill waste phenolic compounds levels on carotenoid production by Rhodotorula spp
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-07-07T18:22:43Z
dc.journal.volume
120
dc.journal.pagination
275-286
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Ghilardi, Carolina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sanmartin Negrete, Paola Tatiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rodríguez Gutiérrez, Guillermo. Consejo Superior de Investigaciones Científicas; España
dc.description.fil
Fil: Monetta, Pablo Miguel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza - San Juan. Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina
dc.description.fil
Fil: Arroyo López, Francisco Noé. Consejo Superior de Investigaciones Científicas; España
dc.description.fil
Fil: Hornero Méndez, Dámaso. Consejo Superior de Investigaciones Científicas; España
dc.description.fil
Fil: Carelli Albarracin, Amalia Antonia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Borroni, Maria Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina
dc.journal.title
Process Biochemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1359511322002161
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.procbio.2022.06.013
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