Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Ghilardi, Carolina  
dc.contributor.author
Sanmartin Negrete, Paola Tatiana  
dc.contributor.author
Rodríguez Gutiérrez, Guillermo  
dc.contributor.author
Monetta, Pablo Miguel  
dc.contributor.author
Arroyo López, Francisco Noé  
dc.contributor.author
Hornero Méndez, Dámaso  
dc.contributor.author
Carelli Albarracin, Amalia Antonia  
dc.contributor.author
Borroni, Maria Virginia  
dc.date.available
2023-07-13T14:31:27Z  
dc.date.issued
2022-09  
dc.identifier.citation
Ghilardi, Carolina; Sanmartin Negrete, Paola Tatiana; Rodríguez Gutiérrez, Guillermo; Monetta, Pablo Miguel; Arroyo López, Francisco Noé; et al.; Influence of olive mill waste phenolic compounds levels on carotenoid production by Rhodotorula spp; Elsevier; Process Biochemistry; 120; 9-2022; 275-286  
dc.identifier.issn
1359-5113  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/203781  
dc.description.abstract
Olive oil production using the two-phase extraction system generates large amounts of biomass named alperujo, which has high percentage of water, slightly acidic pH, and high concentration of salts, organic matter, and phenolic compounds. Due to the presence of these components, alperujo is a significant source of environmental pollution, hindering the disposal of this waste. Nevertheless, some phenolic compounds such as tyrosol and hydroxytyrosol, have high nutraceutical and antioxidant power and could have potential applications in the food, pharmaceutical and cosmetic industries. This work aimed to evaluate the ability of different alperujo-derived media, with different levels of phenolic compounds, to sustain the growth and carotenoid production by yeasts from Rhodotorula genera (R. mucilaginosa LPSC 638, R. glutinis Y54, and R. graminis Y52), as well as to prospect the biotechnological production of carotenoids in these media. The yeasts grew and produced carotenoids in all media, although growth was better in dephenolized media. The highest amount of carotenoids (43.0 ± 3.1 mg/g dry yeast) was obtained with R. glutinis Y54 grown in a thermally treated and dephenolized medium. Our study represents a novel approach to valorize alperujo with a dual benefit, the recovery of valuable compounds, i. e. phenolic compounds, and the bioproduction of new ones, i.e. carotenoids.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
ALPERUJO  
dc.subject
MICROBIAL CAROTENOIDS  
dc.subject
OLIVE MILL WASTE VALORIZATION  
dc.subject
PHENOLIC COMPOUNDS RECOVERY  
dc.subject
RHODOTORULA  
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.subject.classification
Química Orgánica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.subject.classification
Biotecnología Agrícola y Biotecnología Alimentaria  
dc.subject.classification
Biotecnología Agropecuaria  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Influence of olive mill waste phenolic compounds levels on carotenoid production by Rhodotorula spp  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-07-07T18:22:43Z  
dc.journal.volume
120  
dc.journal.pagination
275-286  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Ghilardi, Carolina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sanmartin Negrete, Paola Tatiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodríguez Gutiérrez, Guillermo. Consejo Superior de Investigaciones Científicas; España  
dc.description.fil
Fil: Monetta, Pablo Miguel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza - San Juan. Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Arroyo López, Francisco Noé. Consejo Superior de Investigaciones Científicas; España  
dc.description.fil
Fil: Hornero Méndez, Dámaso. Consejo Superior de Investigaciones Científicas; España  
dc.description.fil
Fil: Carelli Albarracin, Amalia Antonia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Borroni, Maria Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.journal.title
Process Biochemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1359511322002161  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.procbio.2022.06.013