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dc.contributor.author
Rubel, Irene Albertina  
dc.contributor.author
Iraporda, Carolina  
dc.contributor.author
Manrique, Guillermo Daniel  
dc.contributor.author
Genovese, Diego Bautista  
dc.date.available
2023-07-13T14:29:18Z  
dc.date.issued
2022-11  
dc.identifier.citation
Rubel, Irene Albertina; Iraporda, Carolina; Manrique, Guillermo Daniel; Genovese, Diego Bautista; Jerusalem Artichoke (Helianthus tuberosus L.) inulin as a suitable bioactive ingredient to incorporate into spreadable ricotta cheese for the delivery of probiotic; Elsevier; Bioactive Carbohydrates and Dietary Fibre; 28; 100325; 11-2022; 1-8  
dc.identifier.issn
2212-6198  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/203779  
dc.description.abstract
In this work, inulin from Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) tubers or commercial inulin from chicory roots were employed for the development of spreadable ricotta cheese as a basis matrix for the delivery of the probiotic strain Lacticaseibacillus paracasei BGP1. The samples of spreadable ricotta cheese containing probiotics and inulin from Jerusalem artichoke, presented stable physicochemical characteristics for a very high moisture product. Also, this spreadable cheese preserved the probiotic viability and survival after the gastrointestinal stress conditions and extended the product's shelf-life up to 28 days. The results described the successful application of inulin obtained from alternative plant source, contributing to the diversification of functional dairy products.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
SPREADABILITY  
dc.subject
FUNCTIONAL DAIRY PRODUCTS  
dc.subject
RICOTTA CHEESE  
dc.subject
PROBIOTICS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Jerusalem Artichoke (Helianthus tuberosus L.) inulin as a suitable bioactive ingredient to incorporate into spreadable ricotta cheese for the delivery of probiotic  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-07-07T18:22:31Z  
dc.journal.volume
28  
dc.journal.number
100325  
dc.journal.pagination
1-8  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Rubel, Irene Albertina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Iraporda, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Manrique, Guillermo Daniel. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Genovese, Diego Bautista. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química (I). Grupo Vinculado al Plapiqui - Investigación y Desarrollo en Tecnología Química; Argentina  
dc.journal.title
Bioactive Carbohydrates and Dietary Fibre  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.bcdf.2022.100325  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212619822000201