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dc.contributor.author
Di Stasio, Luigia  
dc.contributor.author
Sciammaro, Leonardo Pablo  
dc.contributor.author
De Caro, Salvatore  
dc.contributor.author
Salinas, Maria Victoria  
dc.contributor.author
Puppo, Maria Cecilia  
dc.contributor.author
Mamone, Gianfranco  
dc.date.available
2023-07-13T13:10:05Z  
dc.date.issued
2022-03  
dc.identifier.citation
Di Stasio, Luigia; Sciammaro, Leonardo Pablo; De Caro, Salvatore; Salinas, Maria Victoria; Puppo, Maria Cecilia; et al.; Proteomic characterization of pistachio nut allergen proteins; Academic Press Inc Elsevier Science; Journal of Food Composition and Analysis; 106; 104337; 3-2022; 1-6  
dc.identifier.issn
0889-1575  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/203681  
dc.description.abstract
Pistachio nut (Pistacia vera) is an important tree nut cultivated widely worldwide and is commonly appreciated based on its organoleptic characteristics and nutritional healthfulness. Similar to other tree nuts, the consumption of pistachio nuts is associated with moderate or severe allergic reactions in sensitized/allergic individuals. In the present study, we investigated the proteome composition of pistachio seeds using gel-based (mono- and two-dimensional electrophoresis) and gel-free (shotgun and label free quantitative) proteomics analyses. The gel-based approach allowed the identification of proteins belonging to the cupin protein family (11S and 7S globulins) and suggested the occurrence of multiple isoforms. The shotgun proteomic analysis extended the identification to allergens 2S albumin and heat shock protein, whereas label free quantitative was employed to investigate the proteomes of four different pistachio varieties. Protein pattern characterization through sophisticated techniques, such as those developed by proteomics science, allowed the identification of distinct protein markers on different pistachio cultivars.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Academic Press Inc Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
ALLERGENS  
dc.subject
PISTACHIO NUT  
dc.subject
QUANTITATIVE PROTEOMICS  
dc.subject
SDS-PAGE  
dc.subject
SHOTGUN PROTEOMICS  
dc.subject
TWO-DIMENSIONAL ELECTROPHORESIS  
dc.subject.classification
Química Analítica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Proteomic characterization of pistachio nut allergen proteins  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-07-07T18:31:55Z  
dc.journal.volume
106  
dc.journal.number
104337  
dc.journal.pagination
1-6  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Di Stasio, Luigia. Consiglio Nazionale delle Ricerche; Italia  
dc.description.fil
Fil: Sciammaro, Leonardo Pablo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: De Caro, Salvatore. Consiglio Nazionale delle Ricerche; Italia  
dc.description.fil
Fil: Salinas, Maria Victoria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Puppo, Maria Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mamone, Gianfranco. Consiglio Nazionale delle Ricerche; Italia  
dc.journal.title
Journal of Food Composition and Analysis  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2021.104337  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157521005378