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dc.contributor.author
Machado, Noelia Daiana  
dc.contributor.author
Cejudo Bastante, Cristina  
dc.contributor.author
Goñi, Maria Laura  
dc.contributor.author
Gañan, Nicolas Alberto  
dc.contributor.author
Casas Cardoso, Lourdes  
dc.contributor.author
Mantell Serrano, Casimiro  
dc.date.available
2023-07-12T15:28:18Z  
dc.date.issued
2022-06  
dc.identifier.citation
Machado, Noelia Daiana; Cejudo Bastante, Cristina; Goñi, Maria Laura; Gañan, Nicolas Alberto; Casas Cardoso, Lourdes; et al.; Screening of the supercritical impregnation of olea europaea leaves extract into filaments of thermoplastic polyurethane (TPU) and polylactic acid (PLA) intended for biomedical applications; Multidisciplinary Digital Publishing Institute; Antioxidants; 11; 6; 6-2022; 1106-1170  
dc.identifier.issn
2076-3921  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/203490  
dc.description.abstract
The leaves of Olea europaea as agricultural waste represent a convenient source of antioxi-dants. In combination with supercritical CO2 (scCO2), assisted impregnation is an interesting strategy for the preparation of biomedical devices with specific bioactivity. For this purpose, 3D-printable filaments of thermoplastic polyurethane (TPU) and polylactic acid (PLA) were employed for the supercritical impregnation of ethanolic olive leaves extract (OLE) for biomedical application. The extraction of OLE was performed using pressurized liquids. The effect of pressure (100–400 bar), temperature (35–55 °C), and the polymer type on the OLE impregnation and the swelling degree were studied including a morphological analysis and the measurement of the final antioxidant ac-tivity. All the studied variables as well as their interactions showed significant effects on the OLE loading. Higher temperatures favored the OLE loading while the pressure presented opposite effects at values higher than 250 bar. Thus, the highest OLE loadings were achieved at 250 bar and 55 °C for both polymers. However, TPU showed c.a. 4 times higher OLE loading and antioxidant activity in comparison with PLA at the optimal conditions. To the best of our knowledge, this is the first report using TPU for the supercritical impregnation of a natural extract with bioactivity.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Multidisciplinary Digital Publishing Institute  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
ANTIOXIDANT ACTIVITY  
dc.subject
OLIVE LEAVES EXTRACT  
dc.subject
POLYLACTIC ACID  
dc.subject
SUPERCRITICAL IMPREGNATION  
dc.subject
THERMOPLASTIC POLYURETHANE  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Screening of the supercritical impregnation of olea europaea leaves extract into filaments of thermoplastic polyurethane (TPU) and polylactic acid (PLA) intended for biomedical applications  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-06-30T10:56:30Z  
dc.journal.volume
11  
dc.journal.number
6  
dc.journal.pagination
1106-1170  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.journal.ciudad
Basilea  
dc.description.fil
Fil: Machado, Noelia Daiana. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cejudo Bastante, Cristina. Universidad de Cadiz. Facultad de Ciencias; España  
dc.description.fil
Fil: Goñi, Maria Laura. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gañan, Nicolas Alberto. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Casas Cardoso, Lourdes. Universidad de Cadiz. Facultad de Ciencias; España  
dc.description.fil
Fil: Mantell Serrano, Casimiro. Universidad de Cadiz. Facultad de Ciencias; España  
dc.journal.title
Antioxidants  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2076-3921/11/6/1170/htm  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/antiox11061170