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dc.contributor.author
Machado, Noelia Daiana
dc.contributor.author
Cejudo Bastante, Cristina
dc.contributor.author
Goñi, Maria Laura
dc.contributor.author
Gañan, Nicolas Alberto
dc.contributor.author
Casas Cardoso, Lourdes
dc.contributor.author
Mantell Serrano, Casimiro
dc.date.available
2023-07-12T15:28:18Z
dc.date.issued
2022-06
dc.identifier.citation
Machado, Noelia Daiana; Cejudo Bastante, Cristina; Goñi, Maria Laura; Gañan, Nicolas Alberto; Casas Cardoso, Lourdes; et al.; Screening of the supercritical impregnation of olea europaea leaves extract into filaments of thermoplastic polyurethane (TPU) and polylactic acid (PLA) intended for biomedical applications; Multidisciplinary Digital Publishing Institute; Antioxidants; 11; 6; 6-2022; 1106-1170
dc.identifier.issn
2076-3921
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/203490
dc.description.abstract
The leaves of Olea europaea as agricultural waste represent a convenient source of antioxi-dants. In combination with supercritical CO2 (scCO2), assisted impregnation is an interesting strategy for the preparation of biomedical devices with specific bioactivity. For this purpose, 3D-printable filaments of thermoplastic polyurethane (TPU) and polylactic acid (PLA) were employed for the supercritical impregnation of ethanolic olive leaves extract (OLE) for biomedical application. The extraction of OLE was performed using pressurized liquids. The effect of pressure (100–400 bar), temperature (35–55 °C), and the polymer type on the OLE impregnation and the swelling degree were studied including a morphological analysis and the measurement of the final antioxidant ac-tivity. All the studied variables as well as their interactions showed significant effects on the OLE loading. Higher temperatures favored the OLE loading while the pressure presented opposite effects at values higher than 250 bar. Thus, the highest OLE loadings were achieved at 250 bar and 55 °C for both polymers. However, TPU showed c.a. 4 times higher OLE loading and antioxidant activity in comparison with PLA at the optimal conditions. To the best of our knowledge, this is the first report using TPU for the supercritical impregnation of a natural extract with bioactivity.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Multidisciplinary Digital Publishing Institute
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
ANTIOXIDANT ACTIVITY
dc.subject
OLIVE LEAVES EXTRACT
dc.subject
POLYLACTIC ACID
dc.subject
SUPERCRITICAL IMPREGNATION
dc.subject
THERMOPLASTIC POLYURETHANE
dc.subject.classification
Ingeniería Química
dc.subject.classification
Ingeniería Química
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Screening of the supercritical impregnation of olea europaea leaves extract into filaments of thermoplastic polyurethane (TPU) and polylactic acid (PLA) intended for biomedical applications
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-06-30T10:56:30Z
dc.journal.volume
11
dc.journal.number
6
dc.journal.pagination
1106-1170
dc.journal.pais
Suiza
dc.journal.ciudad
Basilea
dc.description.fil
Fil: Machado, Noelia Daiana. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cejudo Bastante, Cristina. Universidad de Cadiz. Facultad de Ciencias; España
dc.description.fil
Fil: Goñi, Maria Laura. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gañan, Nicolas Alberto. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Casas Cardoso, Lourdes. Universidad de Cadiz. Facultad de Ciencias; España
dc.description.fil
Fil: Mantell Serrano, Casimiro. Universidad de Cadiz. Facultad de Ciencias; España
dc.journal.title
Antioxidants
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2076-3921/11/6/1170/htm
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/antiox11061170
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