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dc.contributor.author
Lamarra, Javier Andres  
dc.contributor.author
Rivero, Sandra G. M.  
dc.contributor.author
Pinotti, Adriana Noemi  
dc.date.available
2023-07-11T18:33:34Z  
dc.date.issued
2022-09  
dc.identifier.citation
Lamarra, Javier Andres; Rivero, Sandra G. M.; Pinotti, Adriana Noemi; Functionalized biomaterials based on poly(vinyl alcohol) and chitosan as a vehicle for controlled release of cabreuva essential oil; John Wiley & Sons; Polymer Engineering and Science; 62; 9; 9-2022; 2793-2808  
dc.identifier.issn
0032-3888  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/203340  
dc.description.abstract
The poly(vinyl alcohol) (PVA), a biodegradable and semicrystalline polymer composed of vinyl monomer ?(CH2?CHOH)n− units, combines different advantages such as biodegradability, good mechanical, and adhesive properties, among others. The essential oils (EOs) are volatile secondary metabolites of plants, and consist of terpenes and sesquiterpenes of low water solubility; therefore, encapsulation through the formation of micro and nanoemulsions is an effective approach to overcome this drawback. The formulation of PVA-based nanocomposites loaded with emulsions of chitosan and cabreuva essential oil (Myrocarpus fastigiatus) was proposed. Nanocomposites were prepared by varying the PVA:emulsion ratio (PVA:Em3:2, 1:1, and 2:3) using 0.125% w/v sodium citrate as a cross-linking agent. The presence of emulsions produced microstructural changes at the crystallinity level, an effect that was observed more clearly in the sample with the highest emulsion content and was supported by DSC, XRD, and ATR-FTIR. Also, the influence of chitosan in the nanocomposite PVA:Em was studied by XRD, DSC, DMA, and TGA. The controlled release profile of the PVA:Em 1:1 nanocomposite in media with equivalent quantities of PBS and ethanol led to the highest release of the active compound, fitting the experimental data satisfactorily with the Gallagher and Corrigan model.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
John Wiley & Sons  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BIOMATERIALS  
dc.subject
CABREUVA ESSENTIAL OIL  
dc.subject
CHITOSAN  
dc.subject
CONTROLLED RELEASE  
dc.subject
CROSS-LINKED EMULSION  
dc.subject
MYROCARPUS FASTIGIATUS  
dc.subject
POLY(VINYL ALCOHOL)  
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Functionalized biomaterials based on poly(vinyl alcohol) and chitosan as a vehicle for controlled release of cabreuva essential oil  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-07-07T18:33:10Z  
dc.journal.volume
62  
dc.journal.number
9  
dc.journal.pagination
2793-2808  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Lamarra, Javier Andres. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rivero, Sandra G. M.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina  
dc.journal.title
Polymer Engineering and Science  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/pen.26062  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://4spepublications.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/pen.26062