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dc.contributor.author
Lamarra, Javier Andres
dc.contributor.author
Rivero, Sandra G. M.
dc.contributor.author
Pinotti, Adriana Noemi
dc.date.available
2023-07-11T18:33:34Z
dc.date.issued
2022-09
dc.identifier.citation
Lamarra, Javier Andres; Rivero, Sandra G. M.; Pinotti, Adriana Noemi; Functionalized biomaterials based on poly(vinyl alcohol) and chitosan as a vehicle for controlled release of cabreuva essential oil; John Wiley & Sons; Polymer Engineering and Science; 62; 9; 9-2022; 2793-2808
dc.identifier.issn
0032-3888
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/203340
dc.description.abstract
The poly(vinyl alcohol) (PVA), a biodegradable and semicrystalline polymer composed of vinyl monomer ?(CH2?CHOH)n− units, combines different advantages such as biodegradability, good mechanical, and adhesive properties, among others. The essential oils (EOs) are volatile secondary metabolites of plants, and consist of terpenes and sesquiterpenes of low water solubility; therefore, encapsulation through the formation of micro and nanoemulsions is an effective approach to overcome this drawback. The formulation of PVA-based nanocomposites loaded with emulsions of chitosan and cabreuva essential oil (Myrocarpus fastigiatus) was proposed. Nanocomposites were prepared by varying the PVA:emulsion ratio (PVA:Em3:2, 1:1, and 2:3) using 0.125% w/v sodium citrate as a cross-linking agent. The presence of emulsions produced microstructural changes at the crystallinity level, an effect that was observed more clearly in the sample with the highest emulsion content and was supported by DSC, XRD, and ATR-FTIR. Also, the influence of chitosan in the nanocomposite PVA:Em was studied by XRD, DSC, DMA, and TGA. The controlled release profile of the PVA:Em 1:1 nanocomposite in media with equivalent quantities of PBS and ethanol led to the highest release of the active compound, fitting the experimental data satisfactorily with the Gallagher and Corrigan model.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
John Wiley & Sons
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BIOMATERIALS
dc.subject
CABREUVA ESSENTIAL OIL
dc.subject
CHITOSAN
dc.subject
CONTROLLED RELEASE
dc.subject
CROSS-LINKED EMULSION
dc.subject
MYROCARPUS FASTIGIATUS
dc.subject
POLY(VINYL ALCOHOL)
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Functionalized biomaterials based on poly(vinyl alcohol) and chitosan as a vehicle for controlled release of cabreuva essential oil
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-07-07T18:33:10Z
dc.journal.volume
62
dc.journal.number
9
dc.journal.pagination
2793-2808
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Lamarra, Javier Andres. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rivero, Sandra G. M.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
dc.journal.title
Polymer Engineering and Science
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/pen.26062
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://4spepublications.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/pen.26062
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