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dc.contributor.author
Carboni, Angela Daniela
dc.contributor.author
Weisstaub, Adriana Ruth
dc.contributor.author
Ferrero, Cristina
dc.contributor.author
Zuleta, Angela
dc.contributor.author
Puppo, Maria Cecilia
dc.date.available
2023-07-11T13:14:43Z
dc.date.issued
2022-08
dc.identifier.citation
Carboni, Angela Daniela; Weisstaub, Adriana Ruth; Ferrero, Cristina; Zuleta, Angela; Puppo, Maria Cecilia; Impact of lentil-wheat bread on calcium metabolism, cecal and serum parameters in growing Wistar rats; Elsevier; Food Bioscience; 48; 8-2022; 1-7
dc.identifier.issn
2212-4306
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/203202
dc.description.abstract
The objective of this work was to evaluate the influence of bread with thermal treated lentil flour on metabolic and physiological parameters. Thirty-two Wistar rats fed for 60 days with different diets were studied: control (C), wheat bread (WB), wheat-lentil bread (LB), and lentil flour (LF). Food intake, weight gain, feces moisture, and apparent calcium absorption (AACa) were recorded during the experiment. The weight and pH of the cecum, as well as serum parameters, were evaluated after sacrifice. LB group showed higher intake and weight gain. Diets with lentil produced several positive effects: an increase in feces moisture, higher AACa, augmentation of cecum weight, and acidification in the cecum. Besides, an improvement in bone quality and a reduction of cholesterol was observed with lentil diets. Because of the named benefits, bread containing lentil flour could be considered a functional food.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CALCIUM ABSORPTION
dc.subject
FIBER
dc.subject
INTESTINAL FERMENTATION
dc.subject
LENTIL FLOUR
dc.subject
LENTIL-WHEAT BREADS
dc.subject
SERUM CHOLESTEROL
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Impact of lentil-wheat bread on calcium metabolism, cecal and serum parameters in growing Wistar rats
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-07-07T18:38:37Z
dc.journal.volume
48
dc.journal.pagination
1-7
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.description.fil
Fil: Carboni, Angela Daniela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Weisstaub, Adriana Ruth. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ferrero, Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zuleta, Angela. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Puppo, Maria Cecilia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Food Bioscience
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fbio.2022.101805
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212429222002644?via%3Dihub
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