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dc.contributor.author
Nichea, Maria Julia  
dc.contributor.author
Cendoya, Eugenia  
dc.contributor.author
Romero Donato, Cindy Johana  
dc.contributor.author
Humaran, Juan Francisco  
dc.contributor.author
Zachetti, Vanessa Gimena Lourdes  
dc.contributor.author
Palacios, Sofia Alejendra  
dc.contributor.author
Ramirez, Maria Laura  
dc.date.available
2023-07-11T12:07:26Z  
dc.date.issued
2022-11  
dc.identifier.citation
Nichea, Maria Julia; Cendoya, Eugenia; Romero Donato, Cindy Johana; Humaran, Juan Francisco; Zachetti, Vanessa Gimena Lourdes; et al.; Phylogenetic analysis and toxigenic profile of Alternaria species isolated from chickpeas (Cicer arietinum) in Argentina; Multidisciplinary Digital Publishing Institute; Diversity; 14; 924; 11-2022; 1-10  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/203148  
dc.description.abstract
Chickpeas are a very important legume due to their nutritional richness and high protein content and they are used as food for humans and as fodder for livestock. However, they are susceptible to fungal infections and mycotoxin contamination. The Alternaria genus was among the main fungi isolated from chickpea samples in Argentina. The species within this genus are able to produce several mycotoxins such as alternariol (AOH), alternariol monomethyl ether (AME), and tenuazonic acid (TA). So, the objectives of this study were to identify the Alternaria spp. found in the chickpea samples and to determine their toxigenic potential in vitro. A phylogenetic analysis of 32 Alternaria strains was carried out based on the combined sequences of the tef1, gpd, and Alt a1 genes. All Alternaria strains clustered into the section Alternaria and were identified as A. alternata and A. arborescens. Further, the toxigenic profile of each strain was determined in a ground rice–corn steep liquor medium and analysed by HPLC. Most strains were able to co-produce AOH, AME, and TA. These results indicate a potential risk for human health when consuming chickpeas since this legume could be contaminated with Alternaria and its mycotoxins, which are not yet regulated in food.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Multidisciplinary Digital Publishing Institute  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
ALTERNARIOL  
dc.subject
ALTERNARIOL MONOMETHYL ETHER  
dc.subject
TENUAZONIC ACID  
dc.subject
SECTION ALTERNARIA  
dc.subject
ALLERGEN ALT1A  
dc.subject
GLYCERALDEYDE-3-PHOSPHATE DEHYDROGENASE  
dc.subject
TRANSLATION ELONGATION FACTOR 1α  
dc.subject.classification
Micología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Phylogenetic analysis and toxigenic profile of Alternaria species isolated from chickpeas (Cicer arietinum) in Argentina  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-07-07T17:33:23Z  
dc.identifier.eissn
1424-2818  
dc.journal.volume
14  
dc.journal.number
924  
dc.journal.pagination
1-10  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.journal.ciudad
Basilea  
dc.description.fil
Fil: Nichea, Maria Julia. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cendoya, Eugenia. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Romero Donato, Cindy Johana. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Humaran, Juan Francisco. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zachetti, Vanessa Gimena Lourdes. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Palacios, Sofia Alejendra. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ramirez, Maria Laura. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.journal.title
Diversity  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/1424-2818/14/11/924  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.3390/d14110924