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dc.contributor.author
Palazzini, Juan Manuel
dc.contributor.author
Reynoso, Agustina
dc.contributor.author
Yerkovich, Nadia
dc.contributor.author
Zachetti, Vanessa Gimena Lourdes
dc.contributor.author
Ramírez, María Laura
dc.contributor.author
Chulze, Sofia Noemi
dc.date.available
2023-07-11T12:05:43Z
dc.date.issued
2022-07-18
dc.identifier.citation
Palazzini, Juan Manuel; Reynoso, Agustina; Yerkovich, Nadia; Zachetti, Vanessa Gimena Lourdes; Ramírez, María Laura; et al.; Combination of Bacillus velezensis RC218 and chitosan to control Fusarium head blight on bread and durum wheat under greenhouse and field conditions; Multidisciplinary Digital Publishing Institute; Toxins; 14; 499; 18-7-2022; 1-12
dc.identifier.issn
2072-6651
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/203147
dc.description.abstract
Fusarium graminearum sensu stricto is, worldwide, the main causal agent of Fusarium head blight in small cereal crops such as wheat, barley, and oat. The pathogen causes not only reductions in yield and grain quality but also contamination with type-B trichothecenes such as deoxynivalenol. Prevention strategies include the use of less susceptible cultivars through breeding programs, cultural practices, crop rotation, fungicide application, or a combination of them through an integrated pest management. Additionally, the use of more eco-friendly strategies by the evaluation of microorganisms and natural products is increasing. The effect of combining Bacillus velezensis RC218 and chitosan on Fusarium Head Blight (FHB) and deoxynivalenol accumulation under greenhouse and field conditions in bread and durum wheat was evaluated. Under greenhouse conditions, both B. velezensis RC218 and chitosan (0.1%) demonstrated FHB control, diminishing the severity by 38 and 27%, respectively, while the combined treatment resulted in an increased reduction of 54% on bread wheat. Field trials on bread wheat showed a biocontrol reduction in FHB by 18 to 53%, and chitosan was effective only during the first year (48% reduction); surprisingly, the combination of these active principles allowed the control of FHB disease severity by 39 and 36.7% during the two harvest seasons evaluated (2017/18, 2018/19). On durum wheat, the combined treatment showed a 54.3% disease severity reduction. A reduction in DON accumulation in harvested grains was observed for either bacteria, chitosan, or their combination, with reductions of 50.3, 68, and 64.5%, respectively, versus the control.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Multidisciplinary Digital Publishing Institute
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
FUSARIUM HEAD BLIGHT
dc.subject
BIOCONTROL
dc.subject
CHITOSAN
dc.subject
WHEAT
dc.subject
DEOXYNIVALENOL REDUCTION
dc.subject.classification
Micología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Combination of Bacillus velezensis RC218 and chitosan to control Fusarium head blight on bread and durum wheat under greenhouse and field conditions
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-07-07T17:12:31Z
dc.journal.volume
14
dc.journal.number
499
dc.journal.pagination
1-12
dc.journal.pais
Suiza
dc.journal.ciudad
Basel
dc.description.fil
Fil: Palazzini, Juan Manuel. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Reynoso, Agustina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Yerkovich, Nadia. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zachetti, Vanessa Gimena Lourdes. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ramírez, María Laura. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Chulze, Sofia Noemi. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
dc.journal.title
Toxins
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.3390/toxins14070499
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2072-6651/14/7/499
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