Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Romero Donato, Cindy Johana  
dc.contributor.author
Cendoya, Eugenia  
dc.contributor.author
Demonte, Luisina Delma  
dc.contributor.author
Repetti, María Rosa  
dc.contributor.author
Chulze, Sofia Noemi  
dc.contributor.author
Ramirez, Maria Laura  
dc.date.available
2023-07-11T12:04:30Z  
dc.date.issued
2022-07-21  
dc.identifier.citation
Romero Donato, Cindy Johana; Cendoya, Eugenia; Demonte, Luisina Delma; Repetti, María Rosa; Chulze, Sofia Noemi; et al.; Influence of abiotic factors (water activity and temperature) on growth and aflatoxin production by Aspergillus flavus in a chickpea-based medium; Elsevier Science; International Journal of Food Microbiology; 379; 109841; 21-7-2022; 1-7  
dc.identifier.issn
0168-1605  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/203145  
dc.description.abstract
The effect of water activity (aW; 0.87, 0.90, 0.92, 0.94, 0.96, 0.98 and 0.99), temperature (15, 25, and 30 °C), incubation time (5, 10, 14, and 21 days), and their interactions on mycelial growth and aflatoxin production in a chickpea-based medium by three Aspergillus flavus strains isolated from chickpea grains in Argentina was evaluated. Maximum growth rates were obtained at the highest aW (0.99) and 30 °C, with growth decreasing as the aW of the medium was reduced. Maximum levels of aflatoxins were produced at 0.99 aW and 25 °C after 5 days of incubation for two strains, and at 25 °C and 0.96 aW after 21 days of incubation for the third strain. The aflatoxin concentrations varied considerably depending on the aW and temperature interactions assayed. Two-dimensional profiles of aW by temperature interactions were developed from these data to identify areas where conditions indicate a significant risk from aflatoxin accumulation on chickpea. This study provides useful baseline data on conditions representing a high and a low risk for contamination of chickpea by aflatoxins which is of greater concern because this pulse is destined mainly for human consumption.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
ASPERGILLUS  
dc.subject
MYCOTOXINS  
dc.subject
ECOPHYSIOLOGY  
dc.subject
STORAGE  
dc.subject
FOOD SAFETY  
dc.subject
FOOD QUALITY  
dc.subject.classification
Micología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Influence of abiotic factors (water activity and temperature) on growth and aflatoxin production by Aspergillus flavus in a chickpea-based medium  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-07-07T17:11:12Z  
dc.journal.volume
379  
dc.journal.number
109841  
dc.journal.pagination
1-7  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Romero Donato, Cindy Johana. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cendoya, Eugenia. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Demonte, Luisina Delma. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Programa de Investigación y Análisis de Residuos y Contaminantes Químicos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Repetti, María Rosa. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Programa de Investigación y Análisis de Residuos y Contaminantes Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Chulze, Sofia Noemi. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ramirez, Maria Laura. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2022.109841  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168160522003130