Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Romero Donato, Cindy Johana
dc.contributor.author
Cendoya, Eugenia
dc.contributor.author
Demonte, Luisina Delma
dc.contributor.author
Repetti, María Rosa
dc.contributor.author
Chulze, Sofia Noemi
dc.contributor.author
Ramirez, Maria Laura
dc.date.available
2023-07-11T12:04:30Z
dc.date.issued
2022-07-21
dc.identifier.citation
Romero Donato, Cindy Johana; Cendoya, Eugenia; Demonte, Luisina Delma; Repetti, María Rosa; Chulze, Sofia Noemi; et al.; Influence of abiotic factors (water activity and temperature) on growth and aflatoxin production by Aspergillus flavus in a chickpea-based medium; Elsevier Science; International Journal of Food Microbiology; 379; 109841; 21-7-2022; 1-7
dc.identifier.issn
0168-1605
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/203145
dc.description.abstract
The effect of water activity (aW; 0.87, 0.90, 0.92, 0.94, 0.96, 0.98 and 0.99), temperature (15, 25, and 30 °C), incubation time (5, 10, 14, and 21 days), and their interactions on mycelial growth and aflatoxin production in a chickpea-based medium by three Aspergillus flavus strains isolated from chickpea grains in Argentina was evaluated. Maximum growth rates were obtained at the highest aW (0.99) and 30 °C, with growth decreasing as the aW of the medium was reduced. Maximum levels of aflatoxins were produced at 0.99 aW and 25 °C after 5 days of incubation for two strains, and at 25 °C and 0.96 aW after 21 days of incubation for the third strain. The aflatoxin concentrations varied considerably depending on the aW and temperature interactions assayed. Two-dimensional profiles of aW by temperature interactions were developed from these data to identify areas where conditions indicate a significant risk from aflatoxin accumulation on chickpea. This study provides useful baseline data on conditions representing a high and a low risk for contamination of chickpea by aflatoxins which is of greater concern because this pulse is destined mainly for human consumption.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
ASPERGILLUS
dc.subject
MYCOTOXINS
dc.subject
ECOPHYSIOLOGY
dc.subject
STORAGE
dc.subject
FOOD SAFETY
dc.subject
FOOD QUALITY
dc.subject.classification
Micología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Influence of abiotic factors (water activity and temperature) on growth and aflatoxin production by Aspergillus flavus in a chickpea-based medium
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-07-07T17:11:12Z
dc.journal.volume
379
dc.journal.number
109841
dc.journal.pagination
1-7
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Romero Donato, Cindy Johana. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cendoya, Eugenia. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Demonte, Luisina Delma. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Programa de Investigación y Análisis de Residuos y Contaminantes Químicos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Repetti, María Rosa. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Programa de Investigación y Análisis de Residuos y Contaminantes Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Chulze, Sofia Noemi. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ramirez, Maria Laura. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Microbiology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2022.109841
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168160522003130
Archivos asociados